GASTRO

Jedini recept koji će vam trebati ovog Uskrsa

Forking Croatia blog predlaže savršenu šunku u kruhu

Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia
N
e znam kako vi, ali ja Uskrs obožavam zbog stola punog svega što volim. Ne znam je li mi draža šunkica ili mladi luk ili rotkvice. Proljeće na tanjuru, a proljeće volim najviše.

Dosad nikada nisam radila šunku u kruhu. Uvijek sam se bojala tijesta. Na kraju u ovoj mojoj kulinarskoj avanturi, ispada da sam nekako slučajno dobra upravo u tome. Naravno da sam se ohrabrila i za ovaj recept, stoga ćemo ovaj uskrsni period obilježiti upravo s njim.

Sastojci:

šunka 1,5 kg
600 grama glatkog brašna
1 svježi kvasac
1,5 dcl mlijeka
1 dcl kiselog vrhnja
šećer, sol
žlica svinjske masti
mlaka voda
 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Odlučila sam za Uskrs kod roditelja raditi upravo šunku u kruhu. Shvatit ćemo ovo kao generalnu probu, čisto da vidim kako će to izgledati i da imam vremena za popravke ako negdje pogriješim. Pozvali smo prijatelje da se zabavljaju s nama. Mali prijateljski Uskrs prije Uskrsa. Čak smo i jaja obojili!

Prije nego su ljudi došli, stavila sam kuhati šunku. Sat i pol kuhanja za 1,5 kg šunke. Taman da oni dođu, donesu kvasac koji sam zaboravila kupiti, naravno i da se bacimo na tijesto. Znate kako to već ide, kvasac sam nadrobila u mlako mlijeko, posula šećerom i brašnom i pustila na toplom da nadođe. Za to vrijeme sam prosijala brašno, natočila si čašu vina i taman je bilo vrijeme za tijesto.

U brašno sam dodala kvasac, kiselo vrhnje, žlicu svinjske masti, sol i krenula mijesiti. Nedostajalo je još malo tekućine pa sam dodala još malo mlake vode. Zamijesila, pokrila krpom i ostavila na toplom oko pola sata da se digne. Kad se dignulo još sam jednom premijesila tijesto i ostavila da se drugi put digne.
 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Za to vrijeme je već šunka bila kuhana, pa sam je izvadila iz vode i pustila da se ohladi. Tijesto sam razvaljala i šunkicu osušila i mogli smo je fino umotati u pokrivač od tijesta. Ovaj dio me posebno veseli. Kad je skoro gotovo, i možemo samo čekati.

Pećnicu sam ugrijala na 250°C, a šunku stavila u malo nauljen pekač s poklopcem, da nam ne zagori. I to je to. Šunka se pekla tako poklopljena dvadesetak minuta i onda sam je izvadila, premazala jajetom i vratila bez poklopca u pećnicu na još petnaestak minuta na 190°C. Pečenu šunku sam ostavila da se ohladi do toga da se lijepo reže.
 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Dok se naša šunkica pekla i hladila, mi smo se zabavljali bojanjem jaja. Nismo puno tu komplicirali, Tomica i Paula su malo prošetali i nabrali zanimljivog bilja koje bi nam moglo zatrebati. Jaja smo prvo prebrisali krpicom umočenom u alkoholni ocat, na jaje prislonili biljku čiji smo uzorak htjeli ostaviti na jajetu neobojen i biljčicu učvrstili tako da smo jaje omotali čarapom iliti najlonkom. Paula je dala prijedlog da jaja stavimo u vreću od krumpira, znate, onu plastičnu, jer ostavlja zanimljiv uzorak i zaista, ta jaja su mi čak bila najljepša! Pripremili smo ljuske od luka, što crvenog što ljubičastog i sve skupa stavili da se lagano kuha kojih dvadesetak minuta na laganoj vatri.

Ok, šunkica se taman ohladila. Uz nju, pojest ćemo kuhana jaja koja smo bojali u luku i salate. Mladi luk je neizbježan. Dok sam ga čistila, zelene vrhove sam narezala na kolutiće, i skupa sam nekoliko narezanih rotkvica utopila u mileramu i kiselom vrhnju, dodala malo soli i papra. To mi je inače najdraža salata uz šunku.
 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Naravno, pošto smo imali i svježeg radiča, ali znate, onog s livade, maslačkovog, morali smo i njega iskoristiti pa sam i od njega napravila salatu s matovilcem, rotkvicama i malo crvenog radiča. Ne može više proljetno i uskrsno. A šunka, šunka je ispala divna. Kruh je bio savršen, doslovce mi je došlo da ogulim kruh sa šunke i pojedem ga samog, tako da vam svakako preporučujem ovaj recept za tijesto.
 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Savršena šunka u kruhu by Forking Croatia 
Kasandra Draganić
Foto: Zvonimir Ferina/Forking Croatia
Objavljeno: 22.03.2016. u 11:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p