Tražeći recept za neki jednostavni desert nakon ručka naletjela sam na onaj Marthe Stewart za okrenutu tortu od borovnica. Pošto obožavam borovnice i nikad nisam radila okrenutu tortu, odlučila sam probati.
Umjesto borovnica možete koristiti bilo koje drugo bobičasto voće. U originalu recepta je malo više šećera, no ja sam smanjila mjericu kako bi se voće malo više osjetilo. Za posluživanje preporučujem sladoled ili tučeno slatko vrhnje. Idealno za ovaj vikend, zar ne?
Sastojci:
50 g + 2 žlice smeđeg šećera
50 g maslaca
250 g borovnica*
1 jaje
105 g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
60 ml mlijeka sobne temperature
Priprema:
1. Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva. Pripremiti mali kalup promjera 15 cm**.
2. Maslac rastopiti i dodati 3 žlice na dno kalupa te dobro rasporediti. Posipati s 2 žlice šećera i dobro rasporediti.
3. Na to dodati sve borovnice, jednu žlicu ostaviti sa strane.
4. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol.
5. U drugoj posudi pomiješati ostatak šećera, maslac, jaje i mlijeko.
6. Mokre sastojke pomiješati sa suhima da se dobro spoje i preliti preko borovnica.
7. Onu jednu žlicu borovnica koju smo ostavili prije posipati preko smjese.
8. Peći na 170 stupnjeva 45 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je pečeno te još toplo preokrenuti na pladanj za posluživanje.
9. Najbolje je toplo, sa sladoledom ili slatkim vrhnjem, ali neće biti loše ni hladno, kao užina na poslu :)
Upute:
1. *ako imate smrznute borovnice odmrznite ih i ocijedite od soka
2. **ako vas ima više od dvoje, poduplajte sastojke i koristite kalup promjera 26 cm
Tihana Koprek
Objavljeno: 03.04.2016. u 11:23