GASTRO

Jela koja morate probati u listopadu

Gastro kompas by FASHION.HR
gastro kompas 
Listopad nas je dohvatio svojim promjenjivim rukama, natjeravši nas da nevoljko prigrlimo sve jesenske boje, mirise i okuse i napokon se odreknemo i onog najmanjeg tračka ljetnog stanja uma kojeg smo tetošili sve do posljednjeg toplog dana. Odugovlačenje se više ne tolerira i vrijeme je da zaronimo u sve čari jeseni, a s obzirom na našu hedonističku prirodu, prilagodbu započinjemo u omiljenim restoranima.

Dijelite li naš stav, kao idealni start predlažemo savršeno predjelo koje će potpiriti svačiju ljubav prema siru. Nastavljamo s egzotičnim specijalitetima i otkrivamo čari korejske kuhinje, a u priču ubacujemo i poneku novu kreaciju starih majstora. Desert je nezaobilazan u našem jesenskom pohodu na gastro delicije, stoga imamo čak dva slatka asa u rukavu.
 
Dok restorani u Dalmaciji polako pozdravljaju svoje goste do sljedeće sezone, mi vas pozivamo da zajedno s nama pokorite nekoliko odličnih zagrebačkih adresa!
 
mundoaka 
MundoAka
Dobro poznato ime na zagrebačkoj gastro sceni gost je i našeg listopadskog vodiča iz jednog jedinog razloga - hrana je u MundoAki fantastična. Što god probali, oduševi nas već s prvim grizom, a street food restoran na čelu s chefom Tvrtkom Šakotom dosljedan je kad je riječ o jedinstvenim specijalitetima. Ono s čime započinjemo svoju listopadsku gastro turu je savršeno predjelo za sve ljubitelje sira - tart s četiri vrste sira (fontina, dimljena mozzarella, gorgonzola dolce, grana padano), koji se trenutno nalazi u ponudi malog restorana s dušom na početku Petrinjske.
 
cro.k
Cro.K
Jedna od novijih zagrebačkih adresa koja nas je posebno razveselila je moderni korejski restoran Cro.K u samom srcu Zagreba. Osim što ljubiteljima korejske hrane iz dana u dan servira autentične specijalitete, kroz svaki detalj u interijeru Cro.K priča priču o korejskoj kulturi. Specijalitet koji svakako morate isprobati je Bulgogi bibmbap, serviran s bulgogijem, tipičnim korejskim specijalitetom - mariniranim goveđim mesom u soja umaku.
 
rougemarin
RougeMarin
Još jedna zvijezda zagrebačke gastro scene i čest gost našeg Gastro kompasa je vrhunski RougeMarin. S obzirom na činjenicu da nas iz mjeseca u mjesec razoruža novim menijem, chef Marin Medak sa svojim se kulinarskim kreacijama mora naći i na našem listopadskom rasporedu. Filet orade s koricom od crnog sezama, kremom od češnjaka, sotiranim mahunama, coulisom od rajčice s ružmarinom i čipsom od peršina naš je favorit!
 
pauza
Restoran Pauza
Adresa koja nas je prije nekoliko mjeseci opčinila svojim wokom postavivši ljestvicu izrazito visoko, našla se ponovno na našem gastro putu. Restoran Pauza uistinu je šarmantno i nepretenciozno mjesto gdje se Daleki istok miješa s Mediteranom, rezultirajući jednom od najukusnijih kuhinja Zagreba. Napravite li pauzu u Preradovićevoj 34 ovih dana, svakako probajte juneće mišiće u grašku s reštom od krumpira.
 
EverGreen Sushi
EverGreen Sushi
U kratkom vremenu se nametnuo kao jedno od najboljih mjesta kad je riječ o sushiju, no sasvim opravdano. EverGreen Sushi u Ilici 49 opušten je i mladenački bar gdje se na zalogaj dolazi čak i prije izlaska. Sushi je uvijek svjež, cijene su razumne i gotovo uvijek se traži mjesto više. Ono provjereno i fino iz bogate ponude bit će Ebi Tempura sushi set koji se sastoji od kozica u tempuri, Philadelphie i sezama.
 
mak na konac
Mak na konac
Širenje legendarne slastičarnice Mak na konac mnogima je stavilo dugotrajni osmijeh na lice i osiguralo sate i sate divnog druženja uz kavu i fantastičnu slasticu s potpisom 'majstorice slatkog' Petre Jelenić. Želite li svojim danima staviti slatku točku na i, predlažemo fondue u društvu pet zdjelica - dvije napunjene biskvitom, dvije s voćem i jednom s marshmallowsima od malina, uz ganache od tamne čokolade.
 
činkica
Činkica
Čini se kako su palačinke veliki hit na zagrebačkoj gastro sceni s obzirom na palačinkarnice koje niču, no nas nećete uhvatiti kako se žalimo. Jedna od novijih adresa specijaliziranih za ovaj fini desert je simpatična Činkica u Španskom (Trg Ivana Kukuljevića 7) koja nas svakodnevno na svojim društvenim mrežama mami u svoje slatke odaje vizualima koji mogu raspametiti i najizdržljivije. Slatke i slane palačinke njihova su specijalnost i velikim problemom pokazalo se biranje samo jednog jela iz ponude. Ipak, odluka je pala na slanu tost palačinku punjenu pršutom, kulenom i sirom.
  dulcia 
Slastičarnica Dulcia
Jesen i kesteni slažu se otprilike kao Nutella i palačinke, stoga ni naša jesenska gastro lista nije mogla proći bez svog glavnog specijaliteta. Po njega smo se zaputili u šarmantnu slastičarnicu o kojoj se priča isključivo u superlativima, Dulciu. Slatka oaza u zapadnom dijelu Zagreba otvorena je relativno nedavno i to zbog velike strasti prema slasticama. Domaća receptura i najkvalitetniji sastojci lišeni umjetnih praškova, margarina i krema prepoznati su nedugo nakon otvaranja, a u ugodnom prostoru na dvije adrese (Ozaljska 8, Side Košutić 4) uživa se i u fantastičnim sladoledima. Naš prijedlog je kesten truffle torta koja osim tankog čokoladnog biskvita sadrži samo tri sastojka - slatko vrhnje, čokoladu i kesten. Želite li se pak vratiti u djetinjstvo, tu su nezaobilazni kesten pire i kocke od kestena...
 
 
Matea Martek
Foto: Facebook, PR
Objavljeno: 05.10.2015. u 15:34
Tagovi: Zagreb, hrana, restoran

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p