GASTRO

Jela koja ne smijete propustiti u siječnju

Gastro kompas by FASHION.HR
gastro kompas by fashionhr
Svježom godinom plovimo već nešto više od tjedan dana, novogodišnjih se odluka još uvijek disciplinirano pridržavamo i kojekakve nove planove kujemo. Jedna stvar se pak nije promijenila u 2016., a to je naša neutaživa glad kojoj na kraj obožavamo stati upravo na raznim domaćim gastro adresama. 

Metropola nas i dalje mazi novim konceptima, gastro pričama i finim zalogajima koje je sve teže popratiti, a mi joj se itekako nastavljamo prepuštati. Unatoč netom završenim blagdanskim bakanalijama, nešto laganijim tempom smo krenuli u siječanjsku izvidnicu po zagrebačkim restoranima. Premda smo očekivali kako će mnogi barem na kratko zatvoriti svoja vrata ne bi li napunili baterije i uživali u snježnim radostima, ostavljajući nas na milost i nemilost vlastitim kulinarskim sposobnostima, dogodilo se baš suprotno. Pregršt novih jelovnika i kreacija domaćih i stranih chefova, koje nam (više ili manje) pomažu detoksicirati se nakon neumjerenog prosinca, otežali su nam posao i zbunili strelicu našeg gastro kompasa.

Ipak, uspjeli smo se pribrati, a nađete li se i vi gladni na ulicama Zagreba i niste sigurni u kojem pravcu krenuti, donosimo nekoliko ideja koje će zasigurno dobro sjesti...
 
njummy 
Njummy, Ilica 24
S obzirom na to da nam u jeku zime često zatreba topla okrjepa, prva postaja Gastro kompasa u siječnju bio je Njummy. U novom i vrlo šarmantnom zagrebačkom restoranu u centru nudi se tradicionalna hrvatska kuhinja s modernim zaokretom, a mi smo ovog puta stali na juhi Zeleni gustiš, sa zelenim grahom, tikvicama i porilukom.
 
voncimer 
Voncimer, Kralja Držislava 3
Fine dining restoran otvorenog tipa u sklopu Oris kuće arhitekture mjesto je koje posljednjih mjeseci privlači ljubitelje umjetnosti, ali i dobrih zalogaja. Zamišljen kao klub restoran gdje se u ugodnom ambijentu spajaju odlična hrana i vrhunsko vino, naglasak je na okusima Azije, pa će tako ljubitelje sushija oduševiti ponuda nigirija, hosomakija i uramakija, no zanemariti se ne smiju ni jela od ribe i raznih vrsta mesa. Na našem ćete siječanjskom stolu u Voncimeru naći pečeni marinirani file svježeg lososa sa saikyo miso umakom.
 
paradigma 
Paradigma Pop up, Vlaška 55
Dašak Splita u Zagrebu osigurala je u ovim zimskim mjesecima sjajna Paradigma, moderni mediteranski restoran u kojem će stanovnici metropole moći uživati sve do kraja ožujka. Osim što je član europske udruge restoratera Jeune Restaurateur d’Europe, Paradigma se u Splitu vrlo brzo ucrtala na mapu najboljih restorana, a ono u čemu mi uživamo u siječnju jest grdobina - odnosno sous vide rep grdobine, tostirani chorizo sa sabayonom od šafrana.
 
sherrys 
Sherry's Wines & Bites, Ilica 73
Pravi mali podrumski dragulj Britanca u koji smo posljednjih mjeseci pobožno dolazili uživati u sljubljivanju glazbe, hrane i vina, jedan je od onih barova na koje smo u Zagrebu iznimno ponosni. Sherry's je svoj standard kvalitete postavio i održava ga sa svakim novitetom na jelovniku i svakom gastro suradnjom. Vjerujemo kako je mnogima ipak najdraže u Sherry's doći poslije posla na čašu finog vina i još bolji mali zalogaj, stoga će razveseliti novost da se slavni Sherry's Porchetta Sandwich vraća na meni.
 
submarine bbq 
Submarine BBQ, Frankopanska 11/Radnička cesta 34
Moramo li odabrati dva najpopularnija izbora zagrebačkih ugostitelja posljednjih godinu-dvije, bile bi to palačinke i hamburgeri. No, ako to znači da ćemo svoja nepca častiti s najfinijim primjercima istih, nećete nas uhvatiti kako se žalimo. Jedan od vodećih burger restorana ujedno je onaj koji se ponosi svojim organskim sastojcima i mjesto koje baš svi obožavaju, ali u Submarine BBQ krije se mnogo više od samih burgera. Predlažemo vam da u siječnju isprobate njihove škampe s grilla u društvu coleslaw salate i krumpirića...
 
kralj kobasa 
Kralj kobasa, Ilica 5, Oktogon
Želite li nastaviti u revijalnom tonu blagdana, naprosto morate svratiti na novu adresu o kojoj u Zagrebu svi bruje. Kralj kobasa u Oktogonu na zagrebačku je street food scenu donio samo najbolje od domaćih dobavljača, meni potpisuje chef Mate Janković i jedini problem je odlučiti se za samo jednu deliciju pri posjeti. U meki kobasica i suhomesnatih proizvoda mislilo se i na vegetarijance, pa će na meni uskoro stići nešto i za njih, a mi vam dotad predlažemo da probate kranjsko japansku kraljicu - kranjsku kobasicu kombiniranu s wasabi umakom i vrhnjem, kiselim domaćim kupusom i kiselim lukom.
 
ohara 
O'Hara, Ivane Brlić Mažuranić 1b
Kad je riječ o pizzama, O'Hara je u Zagrebu poznata po svojoj izvrsnosti. Gotovo da i nema osobe koja ne zna za ovu adresu, a malo je i onih koji o O'Harinim pizzama ne žele pisati epopeje. Konstantno usavršavanje, vrhunske namirnice i oprema, kao i brojne nagrade kao dokaz kvalitete razlozi su zbog kojih baš nikome nije problem potegnuti do zagrebačke Malešnice. U nadi da će svoju crnu pizzu s ugljenom vratiti na meni, ovog mjeseca maštamo o O'Harinoj veganskoj pizzi koja se radi od veganskog tijesta, tofua, dimljenog tofua i seitana.
 
food lab 
Food Lab, Rudeška cesta 169a
Da se sjajna mjesta ne nalaze isključivo u centru grada, dokazuje i vrlo ugodan Food Lab na Vrbanima. Sukladno sa svojom filozofijom mjesečnog mijenjanja menija, restoran veseli gurmane šarolikom ponudom koja uključuje pizze, burgere, jela od mesa ili pak wok, a svakog dana bi se na Food Lab jelovniku trebao naći i fini Millefoglie, kremasta talijanska kremšnita kojom ćemo utažiti svoju potrebu za slatkim.
 
time 
Time Restaurant & Bar, Petrinjska 7
Iako obožavamo sve što u svojoj ponudi krije Time restoran, ovoga smo puta odlučili svratiti na nešto slatko. U jednom od najljepših prostora u gradu uživamo uz fini Choco Mousse s karamelom, a isto predlažemo i vama.
 
na cesti b041 
Na cesti b 041, Masarykova 25
Posljednja, no ne i manje bitna jest ultimativna slatka zagrebačka postaja - Na cesti b 041. Adresa poznata po svojim iznimnim sladoledima i kolačima zadovoljila je i naš razmaženi siječanjski apetit sa svojom božanstvenom tortom od čokolade i pistacija.
  
 
Matea Martek
Foto: Facebook
Objavljeno: 08.01.2016. u 15:27

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p