GASTRO

Jeste li upoznali novu zvijezdu domaće blogerske scene?

Krenite na putovanje hrvatskom gastronomskom baštinom

Forking Croatia 
Jučer smo tragali za najboljim wokovima u Zagrebu, danas u pauzi za ručak isprobavamo najnoviji korejski specijalitet iz obližnjeg restorana, a s prijateljima smo već dogovorili obići i sve festivale svjetske kuhinje u gradu. Da, da, u naše se krajeve napokon iz svijeta spustio trend bistronomije i nećete nas čuti kako se žalimo. 

U svom tom trendovskom ponašanju i isprobavanju jela koja smo nekoć mogli degustirati isključivo na dalekim putovanjima, nipošto ne želimo zaboraviti domaće specijalitete koji služe na ponos i diku hrvatske kuhinje. Upravo ovdje u priču upada najnovija zvijezda na domaćoj blogerskoj sceni. Kako se sprema pravi neretvanski brudet od jegulja i žaba, koji je to jedini i pravi istarski žgvacet, odakle točno dolaze šurlice i kako se rade te što je to nonina kanavaca otkrit će vam interesantan par koji se krije iza bloga o kojem u posljednje vrijeme svi žele znati sve - Forking Croatia.
 
Forking Croatia 
Vizažistica i modni fotograf u svijetu gastronomije na prvi su pogled neobičan par, no Kasandra Draganić i Zvonimir Ferina su već s prvim postom na blogu Forking Croatia pokazali da se uopće ne šale već su zaista ozbiljni na svom putovanju hrvatskom gastronomskom baštinom.

''Ideja je došla spontano. Nekako su s godinama izlaske u klubove zamijenila druženja oko stola, a prepričavanja kako je bilo vani je zamijenilo razmjenjivanje što recepata što iskustava iz restorana. Mi smo se odlučili kroz taj novi period dobro zabaviti i podijeliti iskustva s drugima'', ispričali su nam o svom početku autori Kasandra i Zvonimir.
 
Forking Croatia 
Forking Croatia 
Glavna misao vodilja bloga bila je na stolove vratiti neka stara i možda zaboravljena jela u vremenu kada gastronomska scena u Hrvatskoj cvjeta i sve je više novih okusa. Kao predložak jela poslužio je Popis jela hrvatske autohtone kuhinje Ministarstva turizma iz 2011., no i čitatelji su pozvani javiti neki svoj prijedlog za koji smatraju da bi se trebao naći na tom popisu. Kako kažu autori, u komunikaciji s ljudima i istraživanju je i čar, jer sa svakim receptom koji su dosad napravili došlo je do novih poznanstava, iskustva i znanja.

''Kasandra traži recepte, kuha i piše. I to je jedan dio samog koncepta. Nismo kuhari, ne dajemo savjete s pozicije iskusnih gastronoma već početnika u kuhinji. Samo želimo vidjeti koliko je zapravo teško izraditi jela koja su naše bake i majke imale u malom prstu. Sve to prate Zvonimirove fotografije cijelog procesa, pokušavamo pokazati što više koraka da bi bilo lakše popratiti recept, kroz njegove žive fotografije želimo da gotovo možete osjetiti i mirise i okuse. Prvotni plan je bio da objavimo jedan recept tjedno tako da ćemo se potruditi da ide tim tempom, ili češće, no i dalje ovisimo o tome koliko će nam obveze dopuštati. Vjerujemo da ćemo uvijek imati jedan dan u tjednu koji ćemo posvetiti pripremanju jela'', rekli su nam autori.
   
Forking Croatia Forking Croatia
 
Na Forking Croatia dobrodošli su baš svi - oni koji se žele inspirirati za današnji ručak, saznati koji novi/stari recept ili samo pogledati lijepe fotografije fine hrane. Na pitanje o njihovom najdražem receptu do sada Kasandra i Zvonimir nam nisu znali odgovoriti jer su svoju gastro avanturu tek započeli i svaki je post bio popraćen zabavnim druženjima, što s prijateljima što s obitelji. Da je blog sjajno prihvaćen dokazuje i povratna informacija iz SAD-a gdje je netko po receptu čije su fotografije podijelili na društvenoj stranici Reddit radio Noninu kanavacu, potaknuvši veliki interes za hrvatsku tradicionalnu kuhinju. 

''Do sad je sve bilo više nego odlično iskustvo no svakako bi izdvojili gostovanje u kuhinji naše drage Valentine, inače modela koji se često nađe pod kistom/ispred kamere ovog tima, i boravak u kuhinji restorana u Vidu, u dolini Neretve, gdje nismo kuhali, ali smo pomno pratili samu pripremu brudeta od žaba i jegulja na način dragih domaćina, restorana Đuđa i Mate. Ovaj blog smo pokrenuli prvenstveno jer nas izuzetno veseli, dokle god će to biti tako, bit će uspješno. Iznenađeni interesom za ovaj projekt, jedino što možemo navesti ovaj tren kao slijedeći korak je verzija na engleskom jeziku zbog interesa ljudi van našeg govornog područja. A kroz godinu dvije? Možda završimo sa hrvatskom tradicionalnom kuhinjom i okušamo se i u regionalnoj koja također ima puno toga finoga za ponuditi.''
 
Forking Croatia
Forking Croatia
   Forking Croatia
   Forking Croatia 
Forking Croatia Forking Croatia Forking Croatia Forking Croatia
 
 
Forking Croatia 
Forking Croatia 
Forking Croatia 
Forking Croatia 
 
Matea Martek
Foto: Zvonimir Ferina (Forking Croatia)
Objavljeno: 03.09.2015. u 13:22

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p