GASTRO

Jeste li već svratili u ovaj poseban zagrebački kafić?

Jedinstveno mjesto u gradu
kava
Odlučite li se popiti svoju jutarnju ili poslijepodnevnu kavu na adresi Kneza Mislava 7, ono što će vas dočekati jest ugodna i pozitivna atmosfera naizgled uobičajenog zagrebačkog kafića. No, da definitivno nije riječ o nečem standardiziranom i onom što se može vidjeti na svakom koraku u glavnom gradu, postat će vam jasno pri prvom naručivanju kavice.

U Silent Caffeu ćete svoju kavu naručiti putem tableta, na jednak ćete način pozvati konobara da vam naplati, a usput možda i naučite koji termin znakovnog jezika. Silent Caffe je, naime, prvi hrvatski kafić koji zapošljava gluhe osobe. Započeo je s radom prije nekoliko tjedana, a iza projekta stoji Savez gluhih Grada Zagreba, odnosno novo društveno poduzeće Znak tišine čija je zadaća zapošljavanje gluhih osoba. U Silent Caffeu tako radi sedam osoba među kojima su tri gluha ili nagluha konobara, a pića se naručuju putem tableta, dok se na televizorima prikazuje film u kojem konobari pokazuju kako naručiti određena pića znakovnim jezikom. "Vrlo niska zapošljivost osoba s invaliditetom, neprimjerena razina stručnih i ostalih važnih kompetencija te slaba integracija na tržište rada gluhih i nagluhih osoba rezultira gubitkom nade i vjere u sigurnu budućnost. Predrasuda da gluhe i nagluhe osobe imaju nepremostiv problem u komunikaciji potrebnoj pri vođenju café bara, postavila je izazov u dokazivanju da su baš te osobe sposobne trajno voditi društveno poduzeće sa specifičnim i jedinstvenim café barom", govore iz Silent Caffea.

Pozitivne reakcije i sve ispijene kave u kratkom vremenu dokaz su pak kako osobe oštećenog sluha nemaju prepreka u integraciji u radnoj atmosferi niti u zajednici čujućih, a s obzirom na to da u Zagrebu trenutno živi između 3000 i 3500 osoba oštećena sluha, ovaj je kafić svakako pozitivan pomak. Uz najnovija tehnološka rješenja barijere se u komunikaciji mogu prevladati i broj marginaliziranih se može smanjiti, stoga pozdravljamo hvalevrijedan projekt. 

silent caffe
Foto: Unsplash, Facebook
Objavljeno: 04.01.2018. u 10:10
Tagovi: Zagreb, kava

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p