GASTRO

Kako baš uvijek savršeno ispeći cheesecake: Imamo trik za 'vodenu kupku' koja upali svaki put

Neka vaš omiljeni kolač uvijek ispadne savršeno

Cheesecake je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih kolača koji možete napraviti kod kuće. Iako je priprema kreme i tijesta relativno jednostavna, pečenje 'cheesecakea' ponekad nam može zadavati muke. Naravno postoji dobro poznati trik 'wather bath',tzv. vodena kupka što znači da se kolač u pećnici peče uz dodatak vode, a toplina vodene pare sprječava isušivanje i pucanje gornjeg sloja.

Problem s ovim trikom je to što voda često prodre u donji sloj kolača, pa 'cheesecake' izgubi svoju prepoznatljivu hrskavu koricu. No, na stranici 'Handel the Heat'smo pronašli način kako učiniti da trik s vodenom kupkom baš uvijek upali. U nastavku pročitajte nekoliko ključnih koraka.

Za vodenu kupku trebat će vam kalup za kolač, šira posuda za pečenje ili duboka tava u koju može stati kalup, čvršća aluminijska folija i vrećica za pečenje. U slučaju da nemate posudu za pečenju koju vam može stati i voda i cijeli kalup s 'cheesecakeom' kupku možete napraviti i tako da na dno pećnice, ispod kalupa, stavite posudu za pečenje s vodom.

Ključni koraci koji čine razliku su aluminijska folija i vrećica za pečenje. Opcionalno koru za kolač ispecite prije ili s kremom. Kako biste osigurali da voda neće ući u kalup, cijeli kalup obložite folijom od dna i učvrstite na gornjem rubu kalupa. Ponovite postupak u dva puta. Tako omotan kalup stavite u vrećicu za pečenje. Smotajte vrećicu i savijte vrh prema dolje tako da bude u ravnini s rubom kalupa.

Zakuhajte vodu. Kuhalo za vodu je najbolja opcija jer ćete izbjeći prolijevanje i prskanje. Stavite obje posude ta pečenje na srednju rešetku u prethodno zagrijanu pećnicu na otprilike 160 °C (ili kako je navedeno u vašem receptu), a zatim pažljivo ulijte kipuću vodu do polovice visine posude. Razina vode mora biti dovoljna da ne ispari tijekom pečenja, ali i da ne prsne po 'cheesecakeu'. Nakon pečenja najbolje je ostaviti kolač da se ohladi u otvorenoj pećnici.

Objavljeno: 31.08.2023. u 12:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p