GASTRO

Kako izgleda večera s tri Michelin zvjezdice?

Najbolje iz svijeta gastronomije u stoljetnom pulskom restoranu Ribarska koliba

Večera s tri Michelin zvjezdice 
Michelinove zvjezdice obično dolaze s asocijacijom prestižnih svjetskih restorana i proslavljenih chefova. Upravo se takva asocijacija može vezati i uz naše prostore, konkretnije uz restoran Ribarska koliba u sklopu istoimenog resorta.

Pulski restoran sa stoljetnom tradicijom prvi u Hrvatskoj može se pohvaliti s tri Michelin zvjezdice s kojima se okitio barem na jednu večer. Tome svjedoče sous chefovi uglednog danskog restorana Geranium iz Kopenhagena, Feskos Thaonos i Nenad Jovanović koji su u suradnji s chefom Ribarske kolibe Mariom Bobanovićem sljubili specijalitete iz europskih restorana s tri Michelin zvjezdice i najboljim vinima iz regije.
 
Nenad Jovanovic Feskos Thaonos i Mario Bobanovic Nenad Jovanović, Feskos Thaonos i Mario Bobanović

Što ih je inspiriralo za Michelinovu večer u Ribarskoj kolibi objasnile su gastro zvijezde restorana Geranium:

''Pravo zadovoljstvo bilo je kuhati u ovakvom prekrasnom ambijentu kakav ima Ribarska koliba. U većini slučajeva kuhinje su u drugom planu i skrivene u pozadini no večeras smo imali priliku pripremati i kreirati vrhunska jela i to pred samim gostima te im tako približiti umjetnost kuhanja. Trudili smo se svaku namirnicu približiti gostu te osobno im predstavljati svako jelo i vino koje ga prati. Zadovoljstvo su pokazali i sami gosti koji su s interesom pratili tijek kuhanja i uživali u vrhunskim delicijama popraćenim izvrsnim vinima iz regije od kojih posebno ističemo bijelo vino Carolina Bela iz Jakončič vinarije. Nema većeg chefovog zadovoljstva nego kada može vidjeti pozitivnu reakciju gostiju na našu ljubav prema kuhanju i istinsko uživanje u tome.''
 
Večera s tri Michelin zvjezdice 
Veliko oduševljenje konceptom događanja pokazali su i Jakončič vinari koji su bili u društvu vodećih vinara iz regije:

''Drago nam je što smo bili dio ove pop up Michelinove priče. Polaskani smo što je naše bijelo vino Carolina Bela odabrano od strane chefova iz čuvenog restorana Geranium i stručnog tima Ribarske kolibe koji su je sparili sa zanimljivim specijalitetom s goveđim obrazima, korijenom od celera i hrskavom pilećom kožicom. Tako smo pokazali koliko je Carolina Bela svestrana sorta koja ide s raznoraznim okusima u kuhinji što ni ne čudi jer je upravo ove godine postigla ocjenu 95+ i osvojila zlatnu medalju na najvažnijem vinskom natjecanju na svijetu, Decanter World Wine Awards.'' 

Uz Jakončič vina, na vinskoj karti Michelinove večeri našli su se i Misalova Istra, Bolfanov Sauvignon Blanc, Benvenutieva Malvazija, Roxanichev Vintage Rose, Tomazev Sesto Senso, PZ Svirčev Ivan Dolac Barrique, Rossiev Teran i Cattunarova Muškat Ruža.

Tako je Ribarska koliba svojim gostima pružila spoj kvalitetnih namirnica, vrhunska vina i nezaboravni doživljaj čime je obogatila hrvatsku gastro scenu i postavila novi trend u ugostiteljskoj i turističkoj ponudi.
 
Večera s tri Michelin zvjezdice   
Danski restoran Noma četiri je puta proglašavan najboljim na svijetu, ali nikad nije dobio tri Michelinove zvjezdice. Geranium u Kopenhagenu prvi je danski restoran s tim prestižnim statusom. U Skandinaviji je tri Michelinove zvjezdice dobio još samo restoran Maaemo u Oslu. Francuska La Liste koja kompilira ocjene 200 vodiča i internetskih stranica, Geranium stavlja na 173. mjesto u globalnom poretku, a Pellegrinijeva lista na 28. mjesto od sveukupno 50 najboljih restorana na svijetu.
 
Večera s tri Michelin zvjezdice 
Večera s tri Michelin zvjezdice 
Foto: PR 
 
Objavljeno: 26.07.2016. u 15:48

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p