GASTRO

Kako kod kuće napraviti popularne američke krafne?

Fotogenične slastice za karnevalsku veljaču
krafne
Što vam od slastica prvo pada na pamet na spomen veljače? Kladimo se da se u mislima većine instantno pojavi slika savršeno slatke, meke i mirisne krafne. Premda smo na njih slabi uvijek, u veljači je sav fokus ipak na prhkim krafnama, dok razmišljanje o kalorijama ostavljamo za ožujak.

Kako bismo im odali počast, bacamo se na pravljenje ove slastice, no u nešto drugačijem obliku. Ovoga puta je riječ o onim američkim krafnama s otvorom u sredini i slatkim preljevom. Za njih će vam biti potrebno:

500 g brašna za dizana tijesta
7g (1 paketić) instant kvasca
4 žličice šećera
1 žličica soli
250 ml toplog mlijeka (ne vrućeg)
50 g rastopljenog maslaca
1 jaje
150 g čokolade
50 g maslaca
100 ml Dolcela Šlag 5+

Suhe sastojke izvažite i stavite u posudu miksera te stavite nastavak za miješanje tijesta. Promiksajte malo suhe sastojke kako bi se spojili i dodajte sve tekuće sastojke - toplo mlijeko, rastopljeni maslac i jedno jaje. Nastavite miksati dok se ne oblikuje kugla od tijesta. Maknite iz miksera te mijesite rukama još oko 20 sekundi. Nauljite posudu i stavite tijesto u nju, pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom te ostavite na toplom mjestu oko 2 sata dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto dignulo, na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga na debljinu od 1 centimetra i režite krugove. Veći krug možete odrezati čašom, a nastavkom za ukrašavanje možete načiniti još jedan manji krug u sredini.

Stavite ih na papir za pečenje i pustite da se dižu još oko 15 minuta. Za to vrijeme pripremite tavu s uljem i zagrijte ulje. Kada se ono zagrijalo, ostavite vatru na srednjoj temperaturi i svaku krafnicu pržite s obje strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. U isto vrijeme, dok se prže krafnice, rastopite čokoladu i maslac pa spojite s toplim vrhnjem te sve dobro promiješajte. Pustite krafnice da se ohlade pa svaku umočite u čokoladni ganache i stavite na papir za pečenje. Za ukrašavanje možete uzeti malo bijele čokolade i šarenih mrvica.

Recept: Tihana Koprek (Just Cake Girl)
Foto: Bigger Bolder Baking
Objavljeno: 12.02.2017. u 10:27

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p