GASTRO

Kako napraviti savršeni crème brûlée?

Sve tajne genijalnog deserta otkriva Tihana Koprek

Kako napraviti savršeni crème brûlée? 

Crème brûlée je slastica koju se nikad nisam usudila raditi kod kuće, vjerojatno zato što nisam imala brenner s kojim bih napravila hrskavu karamelu. Ovaj genijalan desert sam probala u različitim restoranima, ali nikad to nije bilo to. No onda sam se, početkom ove godine, na jednom poslovnom ručku u restoranu zaljubila u jednostavnu kremu s hrskavom karamelom.

Crème brûlée je zapravo engleski desert (ne francuski, kako mnogi misle) kojeg možete napraviti na mnoštvo različitih načina i eksperimentirati sa začinima i okusima, u slučaju da znate napraviti klasičnu bazu. A kako napraviti savršeni crème brûlée, doznajte u nastavku!

Sastojci za dvije porcije klasičnog crème brûléea:

300 ml slatkog vrhnja
3 žumanjka
pola mahune vanilije
15 g šećera
2 žlice šećera za karamelizaciju
 
Kako napraviti savršeni crème brûlée? 
Vaniliju prerezati na pola i izvaditi sve sjemenke. U manju metalnu posudu staviti slatko vrhnje, sjemenke vanilije i cijelu mahunu te staviti na laganu vatru dok ne zavrije. Maknuti s vatre i staviti sa strane dok pripremate jaja.

Bjelanjke odvojiti od žutanjka. Žutanjcima dodati šećer i ručnom miješalicom promiješati kako bi se sve spojilo. Toplo vrhnje dodati žutanjcima, malo po malo, stalno miješajući. Pripremiti dvije keramičke posudice i staviti ih u dublju posudu za pečenje. Napuniti posudice skoro pa do vrha s mješavinom. Brennerom otklonite sve mjehuriće s površine i u dublju posudu ulijte hladne vode do pola keramičkih posudica. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva i pecite 25-30 minuta. Površina bi trebala biti čvrsta, ali ispod toga još malo tekuće. Ohladiti potpuno kako bi se smjesa stisnula. 

Kad se krema ohladila, posipati dobar sloj šećera te ga brennerom karamelizirati (ako nemate brenner može vam poslužiti i gornji grijač u pećnici). Pustiti minutu do dvije da se šećer stvrdne, a ako želite možete ga još ostaviti u hladnjaku na 10 minuta te potom uživati u ovom genijalno jednostavnom receptu.
 
Poželite li isprobati još koji recept danas, inspirirajte se Tihaninim You Tube kanalom gdje vas čeka mnoštvo sjajnih recepata. 
 
 
Tihana Koprek
Objavljeno: 06.12.2015. u 00:54

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p