GASTRO

Kako znati odabrati dobro vino?

Mali vodič za potpune laike i velike obožavatelje vina
vino 
Naporan radni dan je iza vas i jedino o čemu ste još sposobni misliti jest ona divna čaša vina s dragim osobama na nekoj od skrivenih gradskih terasa. U moru dnevnih zadataka, mailova, telefonskih poziva i uredskih tračeva, mislima vam se pretakala pomisao na slatki, lagani okus, poznatu neopterećenost koju potiče samo par gutljaja omiljenog hedonizma u čaši i opuštajuće čavrljanje ni o čemu posebno.

Ispred vas se nađe konobar, a kod vas, u trenu, standardno nastupi amnezija, kao onda kada vas je profesor rešetao pitanjima pred pločom. Što ste ono htjeli popiti? Aha, vino. Stručno odmjerite vinsku kartu, ne znajući zapravo što točno čitate i taman sekundu prije nego konobar započne ritual okretanja očima, odustanete i naručite neko fino vino, potajno se nadajući da račun koji će doći s tim vinom neće biti u rangu malog sportskog automobila.
 
kako odabrati vino
Ako niste školovani sommelier, enologija nije upisana u vaš CV, a nekako nikada niste pronašli vremena ni interes za istraživanje milijun sorti, ne mora značiti da ste osuđeni na loše vino. S godinama se prirodno počinjemo prebacivati s ozloglašenih Red Bull votki i raznoraznih sjećanja koja evociraju, na nešto puno ugodnije i bezazlenije. Posljedično, kada nam konobar dade da degustiramo vino i odlučimo je li ono dobro za svih tih dvadesetak očiju uperenih u nas u tom trenutku, ponekad poželimo doista znati što to kušamo, baš kako priliči odraslima.
 
Postavivši pitanje kako znati naručiti vino stručnjacima, nadajući se pritom da nam se neće samo iznenađeno podsmjehnuti, nismo dobili odgovor u obliku jednog ultimativnog trika kojim ćemo postati vrhunski majstori. No, ono što smo svakako dobili jest par jednostavnih smjernica na temelju kojih možemo zaboraviti na nelagodu pri sljedećem naručivanju ili kupnji boce vina.

Prvo što nam je iskusna konzultantica na području gastronomije i kolumnistica Lucija Bilandžić rekla te nas djelomično utješila, jest da, prije svega, izbor ovisi o osobnom ukusu i situaciji. Nema dobrih i loših vina, ukoliko su vina tehnički ispravna. Postoje samo vina koja vam se sviđaju i volite ih piti, te ona koja vama ne pašu. Sve je stvar osobnih preferenci, s čime se složio i Bruno Trapan, vlasnik naše sjajne vinarije Trapan i veliki poznavatelj vina: 
 
'Pitanje kako znati odabrati dobro vino je jako slojevito. Prvo su tu ukusi, a onda i vina, koja su čisto subjektivna stvar. Želite li naručiti pravo vino, prvo bi u baru trebali konobara tražiti svježe, voćno i pitko vino. To bi bio najjednostavniji ulazak u svijet vina. Trebali bi jasno reći da vam ne daju nešto teško, o čemu bi morali pretjerano razmišljati. Nadalje, treba eksperimentirati i ne se vezati isključivo uz jedno vino i vinariju, što je kod nas česta navika. Ja kao vinar pijem sve i svašta, u okviru kvalitete. Treba stalno težiti nečem novom i težiti kvalitetnom.'
 
kako odabrati vino
Nadalje, kada se nađete u situaciji da naručujete vino, Lucija otkriva kako je prvi bitan korak odabiranje hrane, jer hrana i vino funkcioniraju u paru. Zajedno s menijem biste trebali dobiti i vinsku kartu. Ako to nije slučaj, zamolite konobara da vam ju donese. Svakako je lakše birati vino u miru, kada sve imate napisano pred sobom.
 
'Načelno, lakša proljetna i ljetna jela (juhe, tjestenine, salate) pašu uz bijela vina, ali i rose vina vas ovdje mogu lijepo popratiti, dok se uz meso u principu piju crvena vina. Ovisno o tome koliko vremena imate, u toku ručka ili večere možete piti i različita vina. U tom slučaju se u pravilu ide od lakših bijelih vina prema crvenima. Ručak ili večera se mogu početi i/ili završiti pjenušcem ili šampanjcem.'
 
Ako ne znate zaista ništa o vinima ili ne prepoznajete vina na vinskoj karti, najbolje je za savjet pitati konobara ili sommeliera. Jednostavno zamolite za preporuku vina s obzirom na jelo koje ste naručili: 
 
'Nemojte se sramiti, to je njihov posao i rado će vam dati prijedlog. Nadalje, u tom je slučaju pametnije pitati za izbor vina na čaše. Isto pravilo vrijedi ako želite malo izaći iz okvira i probati nešto novo, a ne svaki puta naručiti jedno te isto vino samo zato što vam to prvo pada na pamet. Opustite se, trošite svoje novce i svi vam stoje na usluzi stoga nema razloga da vas bude sram ili strah pitati konobara/sommeliera za pomoć. Recite kakvo biste vino željeli piti – voćno bijelo; bijelo s malo više tijela; elegantni rose; bogato crveno – i vaš će vam konobar znati dati pravu preporuku.'

Ako pak poznajete svijet vina, onda je vrlo vjerojatno da ćete se znati snaći u vinskoj karti koja može biti organizirana na više načina – po sorti (npr. malvazija, chardonnay, sauvignon blanc, teran, cabernet sauvignon, …) po regiji i/ili zemlji (Hrvatska - Slavonija, Istra, Dalmacija; Italija, Francuska) ili po stilu vina (lagana bijela, odležana bijela, lepršavi rosei, rosei s karakterom, narančasta vina, elegantna crvena, moćna crvena).
 
kako odabrati vino
'Nakon što ste odabrali vino, konobar/sommelier će pred vama otvoriti bocu, pomirisati čep da provjeri ispravnost vina, te vam čep ostaviti na stolu. Osobi koja je naručila vino će natočiti malo da ga proba. Provrtite čašu da se oslobode mirisi, prinesite ju nosu i pomirišite vino te ga kušajte. Vino bi trebalo mirisati ugodno, a takav bi mu trebao biti i okus (naravno, ovisno o tome što ste naručili). Nije to nikakvo foliranje vinskih snobova, već ustaljena praksa provjeravanja da li je naručeno vino ispravno. Kada konobar/sommelier dobije vašu potvrdu da je vino u redu, poslužit će ga ostatku stola.'

Nađete li se pak pred velikim izborom i potpuno sami u trgovini, imajte na umu da ona snižena vina ne moraju nužno biti loša vina. Cijena im može biti manja zato što je prošao idealan period kušanja ili se jednostavno ne prodaje dobro u moru drugih. Ono što svakako trebate razlikovati, kako je nam je ispričala i Lucija, jesu pridjevi. Slatka vina su nešto gušća i razlikuju se od onih voćnih nota, a ukoliko vam se doista ne da razmišljati i uparivati hranu i vina, uvijek možete odabrati rose. Ugodno, osvježavajuće i idealno za ljeto, dobro će se slagati s dosta jela i definitivno nećete pogriješiti.
 
kako odabrati vino
'Nema tu neke tajne, nije to znanstvena fantastika. Jednom kad zagrebete ispod površine svijeta vina, biranje i degustiranje vina će vam biti gušt, isto kao i proučavanje vinskih karata (jer po njoj možete jako dobro procijeniti i sam restoran). Shvatite ovo samo kao smjernice jer zapravo sve dobro paše uz sve dobro, ali kako biste bili što bolje upućeni u stilistike i trendove na vinskoj sceni – jednostavno morate piti vino. Odgovorno, naravno.'

Sljedeći put kad se nađete u trgovini ispred nepreglednih boca vina i instinktivno poželite uzeti ono s najljepšom etiketom ili se pak oslanjate na tatu i prijateljicu na brzom biranju, koji znanje o vinima imaju u malom prstu, sjetite se ovih naputaka te hrabro i samouvjereno odlučite.
 
 
Foto: Pexels, Unsplash (Monica Silva, Thomas Martinsen, John Canelis)
Objavljeno: 19.05.2015. u 15:06
Tagovi: Vino

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p