GASTRO

Kavantura je novo mjesto u gradu za sve ovisnike o kavi

Malo avanture i puno kave

Nakon burnog vikenda, bez obzira proveli ga u krevetu ili obilazeći svako it mjesto u gradu, stigne i taj tmurni ponedjeljak i jedina stvar koja mnogima spašava dan jest šalica dobre kave. Dobro, neki tek na trećoj šalici otvaraju oči.

A pronaći dobru kavu u gradu je jednako tome da otkrijte odličnog postolara, zubara ili pak mesara. Naizgled sporedna stvar u životu no poznato je da se sve velike kavopije utabore za život u onim barovima i kafićima gdje otkriju kavu baš po svom guštu. Velika s toplim, mala s hladnim, s pjenom ili bez, sa šećerom ili na tren...sve je to nebitno ako kava koju pijete nije dovoljno dobra, a tijekom lagane šetnje zapadnom stranom Zagreba, naišla sam na pitoreskni mali kutak koji mi je obećao puno dobre kave i jednu veliku avanturu.


Kavantura, ime je malenog kvartovskog kafića čiji pogled s terase seže do Savskog mosta. Poznato okružje gdje svaki stanar kvarta Knežije i Jaruna barem jednom mjesečno popije kavu, postalo je prepoznatljivo kao it mjestu gdje ćete kušati zaista najbolju kavu u gradu ako ne i državi. Iako nisam veliki obožavatelj kave jer i ovako imam viška energije, odlučila sam otkriti tko stoji iza Kavanture i zašto se prvom prilikom morate zaputiti baš tamo.


Irena Rašeta i Dejan Ganžulić veseli su dvojac koji je odlučio zagrebačkoj gastro sceni pridodati nezaobilazno mjesto za svakog ljubitelja kave. Kavantura specialty coffee shop bila je neostvareni san koji je ubrzo poprimio stvarne obrise i smjestio se na Horvaćanskoj ulici okružen mnoštvom drugih barova i kafića. Ipak, da vam konkurencija ništa ne može ako nudite kvalitetu i originalnost, dokaz su upravo Kavantura i njezini osnivači. Osim što je profesionalni barista, Dejan je prvak Hrvatske u AeroPressu ( u prijevodu majstor izrade kave) i organizator prvog festivala kave u državi, a svoju ljubav prema istoj odlučio je podijeliti sa svima. Tako će vas u malenom prostoru kojim dominiraju svakojaki lajt motivi kave poput raznih naprava za izradu iste i crno-bijelih ilustracija, dočekati opojni miris tek pečene kave i zanimljiva lista napitaka koje možete kušati.


Kavu u zrnu uvoze iz gotovo svakog kutka na svijetu, tako sam ovog puta imala priliku probati onu iz Kenije. Objasnili su mi kako je jedna od najbitnijih stavki kako se ta ista kava melje i peče, što oni rade sami u Hrvatskoj te da je kvaliteta njihove kave daleko bolja od ijedne uvozne ili domaće komercijalne. Tu istu, osim što možete kušati, možete i kupiti, a u ponudi su pakiranja simpatičnih imena: Gospodin Kavomir, Gospođica Kavica i Kahvesi. Kako napominje Irena, ovaj slatki prostor u budućnosti će poslužiti i kao mjesto gdje će lokalni umjetnici imati priliku izlagati svoje radove, a za sve one koji žele znati više o kavi, organizirat će zanimljive radionice. Dokaz da je Kavantura mjesto gdje morate popiti kavu barem jednom su i brojni turisti kojima je ona važna stavka na bucket listi, a jedna od najtraženijih stvari s menija je cold brew coffee čija je tehnika izrade te sastav itekako zanimljiv. Ništa slično dosad  nisam imala prilike probati; u staklenoj čaši ledena filter kava čiji okus nije nimalo gorak, a iz koje se širi aroma čiste esencije kave. A tako je sa svakom na meniju, bez obzira pijete li espresso, capuccino ili neku sa slatkim dodatkom. Uvijek se traži mjesto više, a kako i ne bi kad je jasno od prvog trenutka da se radi o mjestu koji je puno više od običnog kvartovskog birca s vodenom kavom i prekuhanim mlijekom?


Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 10.09.2018. u 15:01
Tagovi: Zagreb, kava, kavana

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p