GASTRO

Kesten kao glavna zvijezda: Brze i jednostavne slastice koje će oduševiti sva nepca

5 recepata za svačiji ukus 

Jesen u kulinarskom smislu znači samo jedno: glavna namirnica postaje kesten. U nastavku vam predlažemo čak 5 recepata za brze i jednostavne delicije koje će oduševiti sve koje ih probaju.

Ukusni kesten pire

Sastojci:

70 g šećera
40 ml ruma
12 ml arome vanilije
400 g kuhanih i oguljenih kestena
200 ml vrhnja za šlag.

Priprema: U lončić dodajte malo vode (otprilike sličnu količini šećera) i šećer. Promiješajte i pustite da kuha 1-2 minute, dok se ne dobije rjeđi sirup. Ugasite vatru, a u sirup umiješajte rum i aromu vanilije te pustite da se ohladi. Sa strane kuhane i oguljene kestene gnječite vilicom ili stavite u blender te dodajte polagano sirup dok ne dobijete pire koji zatim možete protisnuti kroz pasirku te poslužiti sa šlagom.

Desert u čaši od kestena

Sastojci:

5 dl mlijeka
5 žumanjaka
200 g šećera
vanilin šećera
250 g kesten pirea
10 g želatine u prahu
žlica ruma
3 dl slatkog vrhnja

Priprema: Stavite kuhati mlijeko. Sa strane mikserom pjenasto umutite žumanjke, šećer i vaniliju pa ulijte u zavrelo mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Zatim maknite s vatre i dodajte usitnjenu želatinu, kesten pire i rum pa sve dobro izmiješajte. Pustite da se ohladi pa sve izmiješajte s tučenim slatkim vrhnjem. Servirajte u čašama i stavite u hladnjak do posluživanja.

Štrudla od kestena

Sastojci:

svježi kuhani kesteni ili kupljeni kesten pire
lisnato tijesto
2 jabuke
šećer po želji
2 korice limuna
vanilin šećer
1 žumanjak

Postupak: Ako koristite svježi kesten, najprije ga ispecite te nasjeckajte na manje komade. U tavi ga kratko karamelizirajte zajedno sa šećerom, dok se ne otopi. Ako se radi o kupovnom Kesten bloku, cijelu smjesu možete odmah postaviti u tavu i karamelizirati s dodatkom šećera po želji. Naribajte dvije jabuke koje zatim prodinstajte dok voda ne ispari. Smjesi dodajte kesten, dodajte korice limuna, vanilin šećer te promiješajte. Smjesa mora imati grubu strukturu koja se mora ohladiti. Lisnato tijesto napunite smjesom kao za štrudlu, a rubove premažite žumanjkom. Tijesto možete malo piknuti vilicom. Pecite 10 do 15 minuta na 175 stupnjeva. Kad je štrudla gotova, pospite je šećerom u prahu i poslužite uz šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Mousse od kestena i bijele čokolade

Sastojci: 

500 g vrhnja za kuhanje
125 g bijele čokolade
1 jaje
250 g kesten-pirea
250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Na laganoj vatri vatri zagrijte vrhnje za kuhanje. U drugoj posudi na pari rastopite bijelu čokoladu, a kada se čokolada potpuno rastopi, prelijte je vrućim vrhnjem. Miješajte dok se sve ne sjedini, a zatim dodajte jedan žumanjak i šećera po želji. Ostavite da se ohladi. U drugoj zdjeli umutite vrhnje za šlag i pred sam kraj dodajte kesten-pire. Kad smjesa postane homogena, mousse je gotov. Na dno posudice za serviranje stavite mousse od kestena, potom onaj od bijele čokolade i završite mousseom od kestena. Ukrasite bijelom čokoladom.

Tart s kestenom i kruškama

Sastojci:

Krema:
200 g kesten pirea
6 žlica slatkog vrhnja
4 žlice mlaćenice
1 do 2 žlice ruma
3 kruške abate ili neke druge vrste
5 žlica mljevenih badema ili lješnjaka

Tijesto:

150 g brašna
70 g maslaca
50 ml vode
1,5 žlica šećera
pola žličice soli
sok jednog limuna

Priprema: Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka, hladni maslac nasjeckajte i sve izradite rukama dok se maslac pod prstima ne rastopi i sve ne poveže. Ne mijesite previše jer je riječ o prhkom tijestu, u protivnom će biti žilavo i izgubit će prhkost. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite barem 2 sata u frižideru. Razvaljajte ga i stavite u odvojivi kalup te ga izbockajte vilicom. Pomiješajte kesten pire s navedenim sastojcima, pospite bademima i na sve rasporedite u gusto kriške krušaka. Pecite na 180-200 stupnjeva oko 40 minuta.


Objavljeno: 19.11.2023. u 08:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p