GASTRO

Zbog ovih slastica čeka se u redu! Janja Benić i Ivana Čuljak otkrivaju nam tajnu savršene krafne

Najbolje krafne u gradu
Svatko od nas ima svoju omiljenu slasticu, no kada su krafne u pitanju, teško da možemo pronaći osobu koja ih ne voli. Veljača je često, pored maškara, sinonim i za ovu ukusnu slasticu čiji oblik, okus i način pripreme dolazi u raznim varijantama, no ono što sve krafne imaju zajedničko jest činjenica da ih baš svi naprosto - obožavaju. Upravo zato, upitali smo slastičare koji stoje iza najfinijih zagrebačkih krafni - Janju Benić (Proof 33) te Ivanu Čuljak (Neka jedu kolače) - koja je tajna savršene krafne, a odgovore potražite u nastavku članka!
 
Proof 33 mjesto je gdje se rađaju slavne Janjolinka krafne, a ovosezonski okusi koji kombiniraju vaniliju, limun i papar, te jabuku s dodatkom Jack Daniel’s-a čine ovu slastičarnicu nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje ove slasne delicije. "Tajna" njihovih savršenih krafni, kako nam otkriva Janja Benić, leži prije svega u pažljivom razrađivanju tijesta: "Za ovako mekane i prozračne krafne potrebno je dobro zamijesiti tijesto, tj. razraditi gluten. Važno je mijesiti s pauzama kako se tijesto ne bi 'premiksalo', a kako biste napravili onaj slavni prsten na krafnama, nije bitno je li posuda u kojoj se krafne prže otklopljena ili zaklopljena; Upravo zato što smo dobro razradili gluten u tijestu , dobit ćemo lagane, prozračne krafne koje će plutati na površini" objašnjava Janja.
 
Što znači razraditi gluten?

Za one koji još uvijek nisu upoznati s ovim postupkom, razrađen gluten prepoznat ćete kada vam se tijesto počne odvajati od stijenke posude i postane potpuno glatko, elastično i ne puca. To znači da je gluten razrađen i da ste dobro zamijesili tijesto.
 
A još jednu tajnu savršene krafne, osim dobro razrađenog glutena, otkrila nam je i slastičarnica "Neka jedu kolače", čije krafne kreiraju vješte ruke chefice Ivane Čuljak.

 
"Neka jedu kolače" mnogim  Zagrepčanima je omiljena adresa za uživanje u jedinstvenim okusima ove slastice, a ove sezone pripremili su nam krafne s okusom Nutelle, slastičarske kreme, džema od šljiva, pistacija, Raffaella te kombinaciju jabuke i slane karamele koju jednostavno morate probati. Ivana Čuljak otkriva da iza savršenog okusa njihovih krafni stoji mnogo žrtve; malo sna te mnogo testiranja, probavanja, strpljenja i ono najvažnije - pregršt ljubavi prema izradi slatkih delicija:  "Kako biste došli do savršene teksture, morate toliko puta pogriješiti. Naravno, jako je važno koristiti kvalitetne namirnice, ali je jednako važno i naglasiti da su ovom poslu glavni pokretači ljubav, želja, volja i upornost, a koji će vas na koncu i dovesti do željenog rezultata, odnosno savršene krafne", kazala je Ivana.

Pa, ako još uvijek niste probali krafne s potpisom Janje Benić i Ivane Čuljak, pravo je vrijeme da otkrijete zašto su baš ove krafne toliko popularne u Zagrebu!

Foto: Instagram
Objavljeno: 24.01.2024. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p