GASTRO

Koja je tajna savršenog gin & tonica?

Omiljeno ljetno piće krije jedan tajni sastojak
U posljednjih nekoliko godina gin & tonic je napravio pravi boom u cijelom svijetu. Omiljeno ljetno piće postalo je popularno tijekom cijele godine, a razne maštovite kombinacije potaknule su mnoge da svoj najdraži koktel personaliziraju i podrede željama svog nepca. No iako se možda nazivate istinskim ljubiteljem ovog osvježavajućeg napitka, znate li koji je njegov tajni sastojak?

Iako su kokteli postali popularni početkom 20. stoljeća, gin je još stoljeće prije bio omiljeno piće diljem svijeta, posebice u Europi. Istovremenim otkrićem kinina kao učinkovitog lijeka protiv malarije, jednostavnom dosjetljivošću, gin se počeo miješati s kininom ne bi li se ublažio gorkasti medicinski okus, a nije bilo potrebno mnogo da proradi kreativnost i jednostavnom spoju dodaju se nove arome i okusi poput citrusa. Gin tonic tako je već stotinama godina piće na samom vrhuncu popularnosti i njegova slava ne jenjava, dapače. U posljednjih nekoliko godina pojavilo se mnoštvo profesionalnih barmena specijaliziranih upravo za gin koktele, miksologija je postala istinska nauka, a svijetom se raspršila velika ljubav prema jednostavnom koktelu koja je ujedinila mnoge. Ipak, za ukusni koktel najviše je ključna kombinacija aroma i okusa koji se dodaju samom ginu, a tajna savršenog gin & tonica krije se u toniku.No znate li što je uopće tonik? Njegovo podrijetlo zapravo je medicinske prirode i u sebi krije nekoliko sjajnih karakteristika zbog čega bi se ovo gorkasto ali osvježavajuće piće trebalo naći u vašem hladnjaku svaki dan. Naime, tonik je nastao kao lijek za malariju zahvaljujući kininu – ključnom sastojku koji opušta naše tijelo i um. Zasigurno najpoznatiji te, još bitnije, prvi koji je zaslužio status kulta proizašao je iz kućne radionice njemačkog urara Jacoba Schweppea. On je izumio prvo gazirano piće – vodu s mjehurićima, a nekoliko godina kasnije predstavio je prvi Schweppes Tonic Water, danas zasigurno najpoznatiji tonik diljem svijeta. Originalna receptura tijekom godina poprimila je još nekoliko ukusnih inačica pa je gorkasti okus postalo jednim od omiljenih pića koje rado pijemo i bez dodataka.

Schweppesov "Indian Tonic Water" prepoznatljiv je diljem svijeta zahvaljujući naglašenoj aromi citrusa  te suhom i reskom okusu. Bez obzira pijete li ga u kombinaciji s ginom ili samog s tek nekoliko kockica leda, ovaj tonik izbor je s kojim nikada nećete pogriješiti upravo iz razloga što stoljećima njeguje originalni okus i kvalitetu koja je neupitna.A s dolaskom ljetnim mjeseci te podizanjem temperature na termostatu, rado posežemo za rashlađujućim gaziranim napitcima koji će utažiti žeđ i izmamiti osmjeh na licu. Dodajte hladnom toniku nekoliko kockica leda i voće i začine po izboru, a za opuštanje nakon posla u društvu prijatelja, dodajte koju kapljicu gina. Sjajna stvar je što će razni dodani okusi komplementirati gorko-slatkom okusu tonika stoga budite kreativni i stvorite svoj idealni ljetni miks.

Ako više preferirate gorki okus, dodajte grančicu ružmarina ili poprskajte narančinu koru s unutrašnje strane čaše, a za sve sladokusce tu je ukusno voće poput borovnica i jagoda te anisa. Ukoliko radite gin & tonic koktele, držite se omjera 1:3 i dodajte malo više voća i začina. Još jedan odličan trik koji barmeni preporučuju jest koristiti hladnu žlicu preko koje se izlijeva tonik kako bi mjehurići ostali netaknuti, a okus postojan. Ukusnih kombinacija je bezbroj, a ljeto je dugo stoga ne preostaje ništa drugo no eksperimentirati i istražiti koji okus je vaš omiljen.

Foto: FASHION.HR, Unsplash
Objavljeno: 14.06.2019. u 11:13

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p