GASTRO

Kokos raspucanci: recept koji će zasladiti početak novog radnog tjedna

Zasladite nepce uz recept omiljene food blogerice Sandre Rončević

Nakon opuštajućeg vikenda, početak novog radnog tjedna nerijetko nam teško pada, a što je sasvim dovoljan razlog da zasladimo svoje nepce pokojom slasticom. Kako nema boljih slastica od onih koje su napravljene našim vlastitim trudom, u nastavku smo izdvojili jedan sjajan recept koji će vas sigurno osvojiti na prvu!

Raspucanci iliti raspuknuti keksići slastica je koja vam je sigurno poznata od ranije, a čije varijacije i igre s različitim okusima ima zaista na pretek. Jedna od najpopularnijih gastro blogerica na domaćim prostorima, Sandra Rončević, pripremila je njihovu kokos varijantu te detaljno razradila sve ključne korake, a zbog čega će ovi keksići sigurno odlično uspjeti baš svima!

Sastojci (za 55-60 komada):

- 220 g glatkog pšeničnog brašna tip 00 ili tip 550
- 110 g sitnijeg kokosovog brašna (suhog dehidriranog kokosa)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 8 g praška za pecivo
- 2 jaja
- 90 g ulja (kokosovo, suncokretovo)
- 30 g mlijeka
- pinkica soli

Za valjanje:

- 4-5 žlica sitnog kristal šećera
- 4-5 žlica šećera u prahu



Priprema:

U zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, vanilin šećer i kokos pa dodajte dva razmućena jaja, mlijeko i otopljeno prohlađeno kokosovo ulje (može i klasično suncokretovo ulje, testirala sam oba) pa zamiješajte vilicom. Potom rukom zamijesite tijesto. Tijesto će biti lagano ljepljivo (ako je previše ljepljivo dodajte još žličicu brašna i žličicu kokosa, ali nemojte pretjerivati). Od umiješenog tijesta otkidajte komadiće tijesta težine između 12-13 g pa dlanovima (možete i lagano smočiti ruke) formirajte kuglice koje prvo uvaljajte u sitniji kristal šećer, a potom obilato uvaljajte u šećer u prahu. Kuglice slažite na pleh prekriven papirom za pečenje tako da između svake kuglice ostavite prostora oko 3-4 cm jer će se tijekom pečenja keksi lagano raširiti.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (tradicionalno pečenje) i pecite između 13-15 minuta. Keksi moraju ostati potpuno svijetli. Izvadite iz pećnice pa kratko ohladite na plehu, a potom i na rešetki za hlađenje. Odmah poslužite ili čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji do 10 dana.

Foto: Sandra Rončević
Objavljeno: 08.03.2021. u 11:26
Tagovi: hrana

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p