GASTRO

Ledeni vjetar je kolač koji ljeti obožavamo

Jedan od najdražih recepata!

Ljetni mjeseci nerijetko su teški za podnijeti prvenstveno zbog visokih temperatura, ni ipak postoje određena jela koja su tu da nam povrate energiju i u potpunosti nas osvježe. Jedno od takvih jela definitivno je ledeni vjetar, kolač kojem se uvijek nepovratno vraćamo.

Preukusna krema, savršeno voće i mekana, ali kompaktna tekstura samo su neki od epiteta s kojima se može opisati ledeni vjetar, kolač koji se definitivno nalazi na visoko na listi omiljenih slatkih jela. Budući da je vikend idealan dio tjedna u kojem imate vremena odvojiti nekoliko sati za pripremu ukusnih delicija, predlažemo da ovaj vikend svoje prijatelje, obitelj, ali i sebe počastiti ukusnim ledenim vjetrom. Mit koji se najčešće vezuje uz ovaj kolač je taj da se radi o zahtjevnoj pripremi te iako možemo potvrditi kako je riječ o nešto zahtjevnijoj recepturi, pratite li upute i pridržavate se istih, možete biti sigurni da će vam uspjeti, a mi smo u nastanku izdvojili odličan recept koji ne ostavlja mjesta nejasnoćama.

Sastojci za koru:

- 9 bjelanjaka
- 300 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žlica jabučnog octa

Sastojci za kremu:

- 9 žumanjaka
- 300 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 3 vanilin šećera
- 250 g maslaca

@veganthropy_by_jelena

 Ostali sastojci:


- voće po izboru
- 500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Prvo što trebate napraviti je razdvojiti žumanjke od bjelanjaka te bjelanjcima dodati prstohvat soli i mikserom napraviti snijeg. Na polovici miksanja potrebno je dodati jabučni ocat i šećer te sve zajedno promiješati do kraja. Kada ste dobili čvrst i kompaktan snijeg, kalup za pečenje obložite papirom za pečenje te pećnicu zagrijte na 150°C i pecite 60 minuta, a smjesu ravnomjerno nanesite u kalup. Isti postupak ponovite i za druge kore. Žumanjke koje ste prethodno izdvojili izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i dio mlijeka, a preostali dio stavile u posudu, dodajte smjesu od jaja te sve dobro promiješajte. Ono što sljedeće trebate napraviti je skuhati od prethodno izmiješanih sastojaka gustu i sjajnu kremu. Kremu potom dobro ohladite i dodajte na pjenasto izrađeni maslac te na posljetku sve skupa izmiksajte, a u posebnoj posudi izmiksajte slatko vrhnje. Koru prerežite po dužini na tri jednaka dijela i složite kolač, a na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije te složite narezano voće i premažite tučenim slatkim vrhnjem. Isti postupak ponovite i za preostale kore, pa kolač premažite preostalim tučenim vrhnjem i ukrasite po želji.

Objavljeno: 13.07.2019. u 00:00
Tagovi: recepti

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p