GASTRO

Mali plac na tavanu je postao pravi mali pokret

Intervju: Jelena Iva Nikolić

Ovog vikenda, u sklopu artOmata, 'Mali plac na Tavanu' na dva dana seli sa svoje kultne adrese Sinkovićeva 8 u Dom hrvatskih likovnih umjetnika, a unatoč svim pripremama, uvijek nasmijana i simpatična organizatorica Jelena Iva Nikolić izdvojila je vrijeme i sjela s nama na kratak razgovor, u kojem nam je otkrila sve detalje vezane uz ovaj popularni projekt. Kako je pokrenut 'Tavan', o čemu se točno radi i koji su im daljnji planovi, saznajte u nastavku!

Za one kojima je ovo prvi glas, što je točno Mali plac na Tavanu?

Mali plac na Tavanu je mjesto za sve koji vole zdravu, izvornu hranu i žele upoznati, vidjeti ljude koji, u svakom pa i doslovnom smislu stoje iza svojih proizvoda, odnosno male proizvođače koje na licu mjesta mogu sve ispitati, o tim proizvodima, kušati ih i potom - kupiti. Okupljamo, osim ljudi koji izlažu hranu i one koji se bave izradom prirodne kozmetike za tijelo, ali i za kućanske poslove.

Koliko je teško bilo realizirati početnu ideju?

Ideja je rođena na mojem čarobnom tavanu jednog ljetnog poslijepodneva kada sam sa svojom prijateljicom/kolegicom Željkom Klemenčić s kojom sam surađivala u magazinu 'Dobra hrana' pa nastavila to činiti i dalje u njezinom novom projektu 'Mrvica magazin', zaključila da smo tijekom godina pisanja o hrani sakupile dovoljan broj malih proizvođača koje bismo mogle predstaviti i široj publici odnosno ljudima koje kao i nas zanima izvor hrane i ljudi koji su se istoj u potpunosti dakle životno posvetili.

Nakon razgovora sa Željkom odlučila sam projekt pokrenuti, materijalizirati s imenjakinjom, prijateljicom Jelenom Mikin koja je, otkad je kupila zemlju u Istri bila uključena u sve eko mreže diljem Hrvatske i također skupljala kontakte malih proizvođača. I tako smo prije točno godinu dana odlučile pokrenuti Mali plac na Tavanu. Bilo je predbožićno vrijeme, svi koje smo odabrale/kontaktirale pojavili su se na Tavanu i došlo nam je čak i nešto posjetitelja. Nakon tog prvog uslijedili su svi ostali Mali placovi na Tavanu, mreža izlagača se širila kao i dobar glas o nama pa je počelo dolaziti sve više posjetitelja. Danas smo već kultni i pretvorili smo se u pravi mali pokret!

S obzirom da Mali plac na Tavanu djeluje već neko vrijeme, kako si zadovoljna postignutim?

Ne možemo opisati zadovoljstvo koje nas prožima kad vidimo gdje smo uspjeli doći za samo godinu dana! Mali plac na Tavanu se sada održava svake subote i uvijek je pun i atmosfera je vesela, kreativna, hranjiva. Čak su se i izlagači počeli međusobno povezivati i stvarati nove proizvode. Izmjenjuju iskustva, sirovinu i pritom uživaju svi! I izlagači i posjetitelji, a napose nas dvije Jelene kao pokretačice nečeg toliko bitnog, pozitivnog i uspješnog.

Koji su budući planovi, ima li možda naznaka širenja asortimana i slično?

Asortiman se širi unutar tematskog okvira Maloga placa na Tavanu, a to su hrana, kozmetika i rukotvorine vezane uz kuću/dom. Izlagači nam se prijavljuju sami i uglavnom preko onih, domaćih, koji su kod nas izlagali ili izlažu od početka. Puštamo da se širenje događa u nekom svom, prirodnom tempu i zato smo po prvi puta organizirale Mali plac na Tavanu u sklopu artOmata, 21. i 22. 12., gdje ćemo okupiti najveći broj izlagača do sada. Nakon Nove godine ćemo vidjeti hoćemo li se preseliti u neki novi prostor u gradu ili ćemo ostati na Tavanu.

Koji je tebi osobno najdraži proizvod s Malog placa?

Imam po jedan ili dva najdraža proizvoda od svakog izlagača tako da ću vam sve to pokazati uživo kad nas posjetite . Naime, kao prava domaćica to i činim na svakom Malom placu na Tavanu. ''Nabrijavam'' posjetitelje na dobre stvari.

Trenutno vas se, osim na tavanu, može naći i na 'artOmatu'. Koje proizvode posjetitelji sajma mogu očekivati u vašem kutku?

Imat ćemo svega; od zimskog, korjenastog, svježeg povrća do proizvoda poput raznoraznih pesta, pašteta, marmelada, rakijica, veganskih i neveganskih kolača i poslastica, svježeg citrusnog, nešpricanog voća, ulja od konoplje, domaćih lješnjaka, oraha, sjemenki konoplje, konopljinog i bućinog ulja, brašna od konoplje, lana, bezglutenskih proizvoda, kruščića, sokova od old school voća poput šipka, drijenka, gloga, izabele, a sve bez šećera, proizvoda za kuću/kuhinju, prirodne kozmetike i preparata od meda; ljekovitih i gastronomskih... Ma stvarno obilje svega na jednom tako inspirativnom mjestu. Tik prije Badnjaka. Zajedno s našim srodnicima umjetnicima. Dođite i podržite nas!

 

Matea Martek

photos: Sanjin Kaštelan

 

Objavljeno: 18.12.2013. u 19:04
Tagovi: mali plac, intervju

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p