By Marta Duvnjak, 12.9.2023.
Stigla nam je sezona pita i štrudli. Ako ste netko tko na spomen ovih jela odmah pomisli na njihove slatke verzije imamo jednu neobičnu verziju koja bi vas mogla osvojiti na prvi pogled. Osim toga što izgleda jako fora ova slatka pita ili štrudla spaja neodoljive okuse sira i smokve. Definitivno jelo koje je u znaku razdoblja u kojem se sad nalazimo.
Riječ je o jednom instagramičnom receptu koji će vas prvo privući fora izgledom zbog načina na koji se slažu kore za savijače, a zatim i brzom pripremom. Bez pretjerivanja, najkompliciraniji korak je složiti gotove lisnate kore. Cijeli proces možete vidjeti u videu koji je podijeljen na profilu @semi_anny.
Sastojci:
250 - 300 g svježih listova za savijaču (ovisno o veličini posude za pečenje)
150 g kiselog vrhnja
100 g svježeg sira
2 – 3 žlice šećera
2 žlice brašna
2 jaja
2 – 3 smokve
30 g maslaca
Postupak:
Posudu za pečenje premažite maslacem i složite tijesto prema uputama na videu, dok ne ispunite cijelu posudu za pečenje. Tako posložene listove premažite otopljenim maslacem. Smokve (možete uzeti krušku, jabuku ili bilo koje bobičasto voće po želji) narežite na kolutiće i stavite između slojeva tijesta.
Nadjev pripremite tako da električnim mikserom izmiješate kiselo vrhnje, svježi sir, šećer, jaja i brašno. Prelijte između slojeva i stavite peći na 180° C, otprilike na 25 minuta.
Objavljeno: 12.09.2023. u 14:16