Neki dan sam se zatekla u trgovini i primijetila veliki izbor egzotičnog voća iz cijelog svijeta. Nakon malo promišljanja i konzultiranja, odluka je pala na kupnju manga i Physalisa, koji su naposljetku završili u našoj današnjoj slastici.
Niti jedno ovo voće nisam probala prije i moram priznati da mi se mango jako svidio, a Physalis će poslužiti kao dekoracija. S obzirom na to da i ptice na grani već znaju koliko volim cheesecake, ideja je bila spojiti ga s voćem u novi recept. U Njemačkoj su jako popularne pečene torte od sira, pa sam i taj detalj uklopila u ovaj recept kako bih zadovoljila i ukuse kolega.

Sastojci za podlogu:
200 g brašna
100 g hladnog maslaca
4 žlice hladne vode
1 mala žličica šećera
Sastojci za cheesecake:
500 g krema sira (ja sam koristila Philadelphiu, ali ABC sir je također dobar)
3 cijela jaja
120 g šećera
1 žlica brašna
1 mango (oguljen, narezan na sitne kockice)
Sastojci za ukrašavanje:
3 bjelanjka
6 žlica šećera
2-3 prstohvata mljevene bourbon vanilije (Moja je iz Harisse, ali poslužit će i ekstrakt ako nemate)
Physalis
Priprema podloge
U zdjelicu stavite brašno i šećer te promiješajte. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i rukama spojite s brašnom. Kad počne nalikovati na pijesak, dodajte hladne vode i sve spojite. Kalup od 20 cm obložite papirom za pečenje na dnu i utisnite mrvice te zagladite žlicom. Pecite na 180 stupnjeva dok ne dobije malo boje, najbolje oko 10 minuta.
Priprema podloge
Priprema cheesecakea
Kad se podloga peče, pripremite punjenje za cheesecake. Sir stavite na miksanje da postane kremast te dodajte lagano šećer i jaja naizmjence. Kad se spoje, završite s miksanjem i dodajte mango i brašno. Tu vam dajem izbor - možete ostaviti mango u komadićima ili napraviti pire. Ručno pomiješajte i ulijte u kalup za pečenje. Na 180 stupnjeva pecite 1 sat. Kada bude pečeno, gornji dio bit će zlatne boje, a u sredini će još izgledati malo sirovo, no to će se kod hlađenja stisnuti.
Priprema dekoracije
Pustite da se potpuno ohladi. Miksajte bjelanjak u snijeg i dodajte žlicu po žlicu šećeri dok se ne rastopi. Dodajte i vaniliju te stavite na cheesecake i špatulicom lijepo premažite. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i 10 minuta pustite da se šaum od bjelanjka zapeče.
Kada bude pečeno, pustite da se ohladi i ukrasite Physalisom ili nekom drugom voćkom po želji.
Tihana Koprek
Objavljeno: 17.05.2015. u 10:47