GASTRO

Međimurski fine dining: Posjetili smo obiteljski restoran s Michelinovom preporukom

'Tajna uspjeha je podrška obitelji i strast'

Harmoničan spoj kiselog, slatkog, voćnog, domaćeg i kvalitetnog, najbolji je opis hrane koja se servira u ovom restoranu. Obiteljska Mala Hiža kombinira različite sastojke jedinstvene za našu najsjeverniju regiju.

Točno ovdje, četiri kilometra od središta Međimurske županije, na tanjuru je pravo bogatstvo okusa tradicionalnih jela. I dok vam konobari iznose slijed po slijed, u ambijentu stare hrastove kuće osjećat ćete se kao da ste došli kod bake i djeda. Naime, interijer ovog međimurskog restorana s Michelinovim preporukama karakterizira rustikalni dizajn s brojnim detaljima koji prostor čine toplijim i ugodnijim.

Čekajući hladno predjelo, prošetali smo restoranom, a vlasnik Branimir Tomašić otkrio nam je sve sastojke u receptu uspješnosti.

Tajna je posvećenost poslu, dobra ekipa, obitelj iza tebe i velika strast prema onomu što radiš i spremaš. Kod nas je također poseban naglasak na domaće namirnice, ali puno je važniji kratak put te namirnice – od vrta do same kuhinje, mora biti što svježija“, govori nam Branimir, istovremeno pokazujući na staklenu bocu tekućeg zlata – domaćeg bučinog nagrađivanog ulja i čestog sastojka njihovih jela.

“Odmah pored imamo svoj vrt jer nam je sezonalnost izrazito važna, to je specifičnost kuhinje i tu se treba znati snaći“, dodaje.

Njegov je restoran uspio povezati tradicionalnu međimursku kuhinju s nekim novim okusima, stvarajući tako prava remek djela na tanjuru, što je prepoznao i sam vrh svjetske gastronomije.

Šest preporuka za Michelinovu zvjezdicu za mene je ogromna stvar i na to sam izuzetno ponosan, ali mi radimo dalje kao i do sada. Kod nas nema striktnog specijaliteta , ali su metode tradicijske. Primjerice, imamo temfano meso, što je naš naziv za dinstanje u vrhuncu. Dakle, umjesto samo temfanog pilića, kod nas imate i meso kunića, tovljenog pijetla i slično. U ponudi imamo i ždrijebetu, teletinu, janjetinu pa sve do divljači“, objašnjava nam.

Meso nabavljaju od lokalnih proizvođača, dok začinsko bilje i dio povrća uzgajaju sami. Tjestenina je ovdje također domaća, a gljive, poput vrganja i lisički, također nabavljaju od lokalnih proizvođača u blizini samog restorana.

Njihova vinska karta sadrži 30-tak etiketa međunarodnih vina kao i svih ponajboljih drugih hrvatskih i veći broj stranih vina, ukopno oko 150-tak etiketa.

Naime, međimurski je kraj posebno poznat po vrhunskim vinima. Štoviše, ova je regija dom mnogih obiteljskih vinarija koje njeguju tradiciju vinogradarstva i vinarenja. Oiteljske vinarije često proizvode visokokvalitetna vina s posebnom pažnjom na svaki korak proizvodnje. Među njima je i obiteljska vinarija Lovrec koja u posjedu ima podrum iz doba Zrinskih.

Ekologija je glavna nit vodilja naše butikne vinogradarsko- vinarske proizvodnje. Briga o prirodi od tla, zraka, vode, trsa do butelje i ambalaže, podrazumijeva stalne promjene i odbacivanje loših navika. Oduvijek nam je orijentir bio stvaranje vina na prirodi blizak način i ekološka odgovornost jer gdje čovjek čuva prirodu, tu pjevaju ptice”, kazala nam je Jasna Lovrec, kći poznatog međimurskog vinara i vinskog viteza Franje Lovrića, ali i etnologinja koja vodi obiteljsku Etnografsku zbirku uvrštenu na popisu kulturnih dobara RH.

Korak dalje učinili su prelaskom na ekološku proizvodnju pod službenim nadzorom 2015. godine. Od tada pa sve do danas njeguju održivu i zeleniju proizvodnju vrhunskog vina.

A ako, pak, u Međimurju popijete koju čašu vina više (što je vrlo lako moguće), preporučujemo ostanak u bespućima ovih brda.

Kako je ovaj kraj idealan za istraživanje od nekoliko dana u društvu obitelji i(ili) prijatelja, kuća za odmor Lina ima baš sve što vam treba. Riječ je o kući za odmor koja je ujedno jedini objekt u cijeloj Hrvatskoj koji ima prestižni ekocertifikat Eco Label kao oznaku za održivost. Prostrano je to kuća s čak tri spavaće sobe, dnevnim boravkom, potpuno opremljenom kuhinjom s blagovaonicom te kupaonicu sa saunom. Tradicionalna je to kuća koja pruža sve blagodati modernog života. Dodatan plus koji nas je oduševio je činjenica da uz kuću postoji vrt s voćem i povrćem s kojim se svaki gost može poslužiti.

Uživanje u međimurskim pejzažima, ispijanje butiknog vina i kušanje specijaliteta s višestrukim Michelinovim preporukama idealan je način za provesti ove jesenske dane. A sve to na manje od dva sata od Zagreba.

I što vam više treba?

Foto: Suzana Arslani, Instagram

*Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije

Objavljeno: 31.10.2023. u 14:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p