MAGDA SMOJVER

Mile Butorac je hrvatski food bloger u kojeg ćete se zaljubiti

Intervju s mladim i kreativnim kuharom!

Možemo se složiti kako su hrana i kuhanje područje neiscrpne inspiracije koje nas uvijek iznova iznenadi i potakne da se upustimo u neke nove i zanimljive kulinarske avanture. Kao i u svemu, nije naodmet inspiraciju potražiti kod onih koji su ovaj posao usavršili te ga obavljaju s puno ljubavi i pažnje, a talentirani Mile Butorac je upravo jedan od tih ljudi koji će vas osim sjajnom kuhinjom, osvojiti i zaraznom pozitivnom energijom.

Hungry Mile je ime profila iza kojeg se krije, Mile, a do ovog šarmantnog nadimka došlo je sasvim slučajno i spontano. Naime, nakon sudjelovanja u poznatom kulinarskom showu "Tri, dva, jedan – kuhaj!, Mile je sve više počeo koristi društvene mreže u svrhu dijeljenja recepata i ideja za kuhanje, pa ga je prijateljica jednom prilikom nazvala upravo - hungry Mile. 'Na prvu mi je to bilo smiješno, možda malo i bez veze, no nakon nekoliko dana to mi je postalo simpatično i odlučio sam promijeniti ime.' – dodajne Mile. Na pitanje tko je zapravo Mile, otkrio nam je da se radi o vječitom sanjaru te nekome tko inspiraciju crpi u svijetu, a ponajviše u ljudima oko sebe, a budući da je po zanimanju fizioterapeut, kao i radni terapeut nije mu strano pomaganje djeci s poteškoćama u razvoju.


Ljubav prema hrani ovaj karizmatičan mladić pripisuje djetinjstvu i ljetnim mjesecima provedenim pod budnim okom bake i djeda na farmi gdje se je po prvi puta pobliže susreo s cijelim procesom dobivanja i pripreme hrane. 'Oduvijek sam bio fasciniran svim procesima hrane - od uzgoja, nabave, donošenja u kuhinju, pripreme i kasnije stavljanja na stol. Čak sam htio ići u srednju za kuhara, ali prije dvanaest godina gastro scena u Hrvatskoj je bila jako slaba, tek se sve krenulo razvijati te su moji roditelji šokirani govorili da nema šanse da im jedino dijete koje prolazi s pet ide u školu za kuhara, a kako na pola dijete odgaja selo tako su se umiješali i svi susjedi i rodbina i navodili svoje razloge zašto ne ići za kuhara ili slastičara.' – govori Mile.

No, usprkos svemu želja i trud ipak su se isplatili, a u daljnjem razgovoru Mile nam je otkrio kako je tipična definicija svejeda koji voli jesti raznovrsno i različito te kako sve ono što objavljuje na Instagramu, zaista i jede u privatno vrijeme. 'Jako mi je bitno da je raznoliko – sve ono što objavljujem, mali je dio svega što pripremam i jedem. A ovo što jedem ne objavljujem s razlogom jer je moja svakodnevna kuhinja dosta jednostavna: juhe, variva... Volim kuhano i volim žlicom. Već neko vrijeme pokušavam sve to zakomplicirati i baš sporo ide, nekako se uvijek vratim poznatom, hrani na kojoj smo vjerojatno svi odrastali. I tom uzročno posljedičnom vezom na profilu obično završi slatko jer tu možda više eksperimentiram, trudim se isprobavati nove stvari.'- objašnjava Mile te nadodaje kako jako voli eksperimentirati s tijestom, bilo da se radi o prhkom ili vučenom tijestu, a zanimljivo je kako zazire od kvasca te se u većini slučajeva okreće samo brašnu.

Odete li na Milov Instagram, primijetit ćete zaista impresivne fotografije za koje možemo reći da mogu stajati uz bok svjetskim food blogerima. 'Nekada se sve odigra vrlo spontano: kao da se kadar sam složi i jednostavno traži i čeka da se uslika. Kod nekih suradnji priprema zna trajati i danima unaprijed jer se sve planira – šalje na odobrenje ili dogovara na sastanku. Nakon toga ide ono najdraže: kuhanje, stiliziranje, fotografiranje, nekada sam neke recepte znao testirati po nekoliko puta. Puno je procesa kojih dosta ljudi nije svjesno od onih prije poput nabave namirnica pa do onih iza poput smišljanja opisa, pisanja recepta do obrade slika... Nerijetko dođem do satnice veće od jednog radnog dana (ako govorimo o punom procesu). Ja još nisam krenuo u montažu videa, to prepuštam drugim članovima tima, ali sve više me privlači i ta forma tako da sam u procesima učenja i istraživanja - kad sve sjedne na svoje vjerojatno će biti i puno više videa, možda i YouTube kanal.' – govori Mile.



Ono što nas je najviše zanimalo je odgovor na pitanje je li Mile samouk kuhar, odnosno je li ikada imao neku osnovnu poduku, no odgovor je negativan i sve što zna i radi, naučio je potpuno sam intenzivnim vježbanjem i istraživanjem, a inspiraciju i motivaciju uvijek voli potražiti u pozitivnim pričama koji nose prepoznatljiv rad kao rezultat velikog truda. 'Sretan sam kada vidim vlastiti rast, a on je jako očit u odnosu na početke. I to mi je bitno, želim i dalje rasti i razvijati se u svim pogledima od kuhanja, prezentacije jela do fotografije i teksta. A ja kao sanjar naravno da imam ambicije,a prije više od dvije godine sam ozbiljno razmišljao o otvaranju nekog brunch mjesta, ljudi oko mene tu ideju nazivaju tipičan Berlinski hipsterski lokal. Danas mi je drago što sam ipak odustao od toga jer sam tada ipak bio još zelen, a i u međuvremenu ideja se još bolje iskristalizirala i vizija svega toga postaje sve jasnija. I dalje me zna ta ideja proganjati pa se tješim s činjenicom da sam još mlad, imaš vremena, još putovanja i koja godina života i polako će doći i to. Slično je i s kuharicom, razvijam koncept u glavi i imam ideju, a do opipljivog će trebati koja godina rada.' – dodaje Mile



Iako smo napomenuli kako Mile radi i kao fizioterapeut, kuhanje bi mu vrlo lako moglo postati primarno zanimanje, no tijekom ovog pitanja otkrili smo da Mile osim za kuhanje gaji talent i prema izradi keramike, pa je samo za čekati što će nam ovaj mladi kreativac u budućnosti sve ponuditi. 'Od jeseni sve više radim kao content creator i food stilist za različite projekte, to je nešto što me jako veseli. Vjerojatno su to i smjerovi u kojima se u budućnosti najviše vidim. Pogotovo kao food stilist, jer je to toliko kreativan posao, a istovremeno je sve što ja jesam. Svjestan sam kako je još puno rada potrebno da dođem do toga jer mi je želja raditi svjetske projekte, gdje je nerijetko sva hrana lažna s puno procesa pripreme, a do te razine je još puno rada i edukacije ispred mene. Budući da mi je keramika trenutno hobi i da me izrada vlastitih tanjura jako veseli onda mi je želja i raditi projekte u kojima bi osim hrane i stiliziranja i posuđe bilo moje, a nikad se ne zna možda se s keramikom nekada dogodi i nešto više. Svestran sam pa ćemo vidjeti gdje će me život odvesti.' – zaključio je Mile.

Foto: Mile Butorac
Objavljeno: 26.04.2019. u 09:41
Tagovi: prehrana, hrana

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p