GASTRO

Mini hamburgeri koji ne samo da su ukusni već i ne debljaju

Zdrava varijanta omiljenog 'junk fooda'

Možda toga i nismo toliko svjesni, no pitanje je trenutka kada će nam ljeto pokucati na vrata. Iako u svaku novu godinu zakoračimo sa željom da brojka na vagi bude nešto manja, a naše tijelo u što boljoj formi, motivacija za istim trenutno je ravna nuli. Mnogima je na fitness putu zapravo najizazovnija pravilna prehrana, koja je ključ svega, no recept kojeg smo izdvojili u nastavku pravi je dokaz da gladovanje nije opcija te da omiljenu hranu i dalje možemo jesti, samo napravljenu u nešto mudrijoj varijanti!

Sigurni smo da ne postoji osoba koja nije ljubitelj hamburgera, no kada bismo vam rekli da ovaj omiljeni 'junk food' itekako može biti sastavni dio fitness jelovnika, sigurno nam ne biste vjerovali. Upravo to dokazuje i novi recept kojeg možete pronaći na stranici Zara Home, a koja sve više postaje prava gastro adresa kreativnih ideja koje dobro dođu u danima kada ne znate više što bi kuhali ili kada na vrata pokucaju neočekivani gosti!

Sastojci ( za 4 osobe):

- 1 mladi luk
- 400 g kuhanog slanutka ili graha (može biti bijeli, crveni ili šareni grah)
- 50 g kuhane riže
- 1 jaje ili 120 g jogurta
- 3 žlice naribane mrkve
- 1/2 žličice kumina
- svježe mljeveni papar po želji
- sol po želji
- 3 žlice usitnjenog korijandra
- 1 limeta (naribana korica i sok)
- mlaz ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 ljubičasta luka
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 krastavac
- 280 g majoneze
- naribana korica 2 limete
- sok 1 limete
- 1 žlica usitnjenog korijandra
- 1 avokado



Priprema:

Dan prije, ili barem 4 sata prije, pripremite marinirani ljubičasti luk za prilog. Za pripremu ogulite ljubičasti luk i narežite ga na tanke kriške, a zatim stavite u zdjelu. Pomiješajte smeđi šećer i jabučni ocat te prelijte mješavinu preko narezanog luka. Promiješajte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi te je važno da ne bude suviše toplo. Za pripremu hamburgera nasjeckajte mladi luk i na srednje jakoj vatri zagrijte žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja te pirjajte luk nekoliko minuta dok ne postane proziran, ali ne i smećkast. Izvadite i stavite sa strane. Povrće zgnječite vilicom, ako je dovoljno mekano, ili ga usitnite u sjeckalici. Usitnjeno povrće stavite u veliku zdjelu te dodajte kumin, jaje ili jogurt (kako bi se smjesa povezala), naribanu mrkvu, papar, pirjani mladi luk, korijandar, sok i naribanu koricu limete i sol po želji.



Miješajte žlicom dok se sastojci ne spoje u homogenu smjesu. Pomoću mjerice izmjerite 60 g smjese i laganim stiskanjem rukama oblikujte hamburger. Nakon što ste oblikovali hamburgere od cjelokupne smjese, u tavi zagrijte mlaz ekstra djevičanskog maslinovog ulja na srednje jakoj vatri ili uljem premažite posudu za pečenje. U tavi hamburgere pržite dok ne pozlate, 4 minute sa svake strane. Ako ih pripremate u pećnici, pecite ih 15 minuta na 180 ºC. Za majonezu pomiješajte sok od limete s dvije žlice naribane korice limete i jednom žlicom usitnjenog korijandra. Mini hamburgere poslužite s krastavcem nasjeckanim na vrlo tanke kriške, avokadom, mariniranim lukom (koji ste prethodno ocijedili) i majonezom od limete!

Foto: Zara Home
Objavljeno: 09.05.2021. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p