GASTRO

Mjesto zbog kojeg ćete poželjeti živjeti u Splitu

Tradicionalna dalmatinska kuhinja koju obožavaju svjetski kritičari

Kod Sfinge Vaneuropske zviri 
Tradicionalna dalmatinska kužina, vina, morski specijaliteti i domaće rakije. Ovakav opis naći ćete uz splitski restoran Kod sfinge vaneuropske zviri i isprva vam možda neće biti jasno po čemu je toliko poseban. Ovakav opis, naime, stoji i uz desetke drugih restorana na Jadranu. Daljnjim istraživanjem naići ćete i na vrlo visoku poziciju restorana na Trip Advisoru (broj 10 u Splitu) te redom izvrsne komentare posjetitelja i bujice oduševljenja.

Nakon toga ćete svakako biti zaintrigirani no, tek kad nogom kročite Kod Sfinge, postat će vam jasno da se radi o doista posebnom mjestu. Obiteljski restoran koji se rodio iz gušta i ljubavi prema spizi predvode dvije sestre, a namijenjen je svima koji vole mediteransku hranu i kuhinju kakva je nekad bila. To je i mjesto za sve one koji žele po prvi puta kušati pravu splitsku pašticadu ili brujet, baš onakve kakve su splitske none učile raditi od svojih majki. Kad je pak riječ o namirnicama, ovdje se inzistira na onim najkvalitetnijima, kao i na njihovoj svježini.

''Ne nabavljamo hranu iz samoposluga već imamo svog mesara koji ima najbolje meso u Splitu, a riba i jastozi nam stižu s Visa. Sireve, povrće i voće kupujemo samo kod lokalnih poljoprivrednika i držimo se one da čega tog dana nema za nabaviti, naprosto nema na jelovniku'', objasnila nam je jedna od vlasnica, gospođa Gjivoje.
 
kod sfinge 
Kod sfinge se služe isključivo jela koja obožavaju sami Splićani, a i vlasnici, stoga je teško izdvojiti jednu deliciju koja se svakako mora isprobati. Sva su jela jednako fantastična, o čemu svjedoče i brojni zadovoljni gosti koji se u restoran obavezno vraćaju. 

''Veliki postotak stranih gostiju nam kaže kako je večera kod nas prva kvalitetna 'spiza' koju su isprobali od kada putuju Hrvatskom. I vraćaju nam se, i preporučuju nas svojim prijateljima koji dolaze u Split. Po preporuci nam stižu gosti iz Kanade, Italije, Norveške, pa čak i iz Namibije. Domaći svijet najviše voli našu pašticadu, koju sami nemaju vremena pripremiti, te jednu od svetinja dalmatinske spize, janjca s gradela, koji se može usporediti s najboljim paškim janjcem. A domaći će tek doći na svoje kad turisti odu i kad se počne kuhati na 'špaheru' i u pećici - od pašta fažola, tripica, škartoceta (španskih tica), pečenih koljenica i kozlina... Pa sve do gregadi i pašta fažola na brujet…''
 
 
Uz fantastičnu hranu i ugodno uređenje restorana koji zajedno služe na zadovoljstvo gostima, valja spomenuti kako je upravo usluga i ljubaznost domaćina ono što Kod sfinge vaneuropske zviri čini doista posebnim. Miljama daleko od poznate dalmatinske nonšalancije i nezainteresiranosti za ovaj aspekt posla, Kod sfinge će domaćini paziti na apsolutno svaku sitnicu te će i u najvećoj gužvi nalaziti vremena da se gostu doista posvete. Ako vam Kod Sfinge sam chef dođe za stol i upita u kojoj mjeri želite svoje meso pečenim, ne trebate se začuditi. Ovdje su svi opušteni, uvijek spremni na šalu i nevjerojatno pažljivi, što ih uvelike izdvaja od konkurencije.

Restoran koji svoje zanimljivo ime zahvaljuje položaju tik do Jupiterovog hrama pred kojim se nalazi jedna od dvije preostale splitske sfinge (Kraj Sv. Ivana 2), jedno je od onih mjesta, skrivenog od splitske vreve, koje bi vam preporučili lokalci. Ipak, nakon svih riječi hvale, najbolje jest da pri sljedećem posjetu Splitu sami provjerite jesmo li u pravu mi, ali i jedan od najutjecajnijh svjetskih kritičara restorana koji je, odlazeći s večere izjavio kako bi zbog Kod sfinge volio živjeti u Splitu.  
 
Kod Sfinge Vaneuropske zviri 
Kod Sfinge Vaneuropske zviri 
Kod Sfinge Vaneuropske zviri 
kod sfinge vaneuropske zviri 
kod sfinge vaneuropske zviri 
Kod Sfinge Vaneuropske zviri 
Kod Sfinge Vaneuropske zviri  Kod Sfinge Vaneuropske zviri  Kod Sfinge Vaneuropske zviri
 
Kod Sfinge Vaneuropske zviri   
Kod Sfinge Vaneuropske zviri  kod sfinge vaneuropske zviri 
Matea Martek
Foto: Jure Perišić, Facebook
 
Objavljeno: 21.08.2015. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p