GASTRO

Najbolja jela koja morate isprobati u lipnju

Gastro kompas by FASHION.HR

najbolja jela u lipnju 
Lipanj nas je povukao u svoje slatke ralje koje smo tako željno iščekivali posljednjih pola godine. Svjesno se predajemo svakom sunčanom popodnevu ignorirajući stupanj umora nakon posla, sjedimo na livadama i rivama te neometano pijuckamo svoj rose na gradskim terasama.

Častimo se odlascima u omiljene restorane jer jednom se živi, ljeto je prekratko, a o računici ćemo razmišljati za vrijeme dosadnih jesenjih dana. Jelovnici su se prilagodili sparini u zraku i ne osjećamo ni trunku grižnje savjesti isprobavajući sve te omamljujuće fuzije okusa, kuhinja i aktualnih namirnica.

Jedini problem u ovoj hedonističkoj priči javlja se kad treba u minuti odlučiti u kojem se smjeru zaputiti, koju uličicu odabrati i čiji jelovnik isprobati. Ovoj muci smo vrlo jednostavno odlučili stati na kraj. Svakog nadolazećeg mjeseca okupit ćemo samo najslasnije iz ponude domaćih ugostitelja i podijeliti s vama delicije koje vrijedi isprobati. U lipanjskoj epizodi okupili smo imena koja sama po sebi instantno izazivaju zazubice. Zagrebački RougeMarin, Mundoaka, Bistro Apetit te splitski Perivoj i Mazzgoon predložili su nam jela koja ne smijemo propustiti aktualnog mjeseca.
 
Rougemarin 
RougeMarin
Dobro znano ime na zagrebačkoj gastro sceni, ime koje je hamburgere u metropoli vratilo u trend, ali i ime koje nudi vrhunsku hranu uparenu s besprijekornom profesionalnošću jest ono RougeMarina. Iz mjeseca u mjesec restoran chefa Marina Medaka prezentira delicije između kojih je teško birati, no mi smo ovog mjeseca naumili isprobati teleće medaljone s umakom od shiitake gljiva, kroketima s pistacijama i mini ljubičastom coleslaw salatom.

 
Mundoaka
Gastro oaza sa srcem i dušom ujedno je adresa koja redovito dobiva samo najbolje ocjene posjetitelja te se pozicionirala na sam vrh liste najboljih zagrebačkih restorana. O Mundoaki smo vam i sami već pisali hvaleći sjajnu fuziju okusa koju iz dana u dan chef Tvrtko prezentira u restoranu u centru Zagreba. Ono što ćemo definitivno kušati u lipnju jest talijanska Piadina na Mundoaka način. Punjena mariniranim lungićem, miješanim povrćem, džemom od rajčice i Fontina sirom te zapečena s dimljenom mozzarellom poslužuje se uz harissa umak i miješanu mladu salatu.
 
Bistro Apetit
Bistro Apetit
Nagrađivani i dobro poznati zagrebački Bistro Apetit adresa je omiljena mnogima i mjesto na kojem se iz godine u godinu proizvode kulinarske senzacije. Dolaskom novog executive chefa, Bistro Apetit osvježio je ponudu svojih jela za proljeće. Misao vodilja u tome je, chefu Goranu Kočišu, bilo upravo godišnje doba u kojem se nalazimo jer inspiraciju za svoje kulinarske kreacije crpi u sezonskim namirnicama koje želi maksimalno iskoristiti. Sva proljetnost menija može se doživjeti kroz mladu janjetinu i krumpir sjedinjene s tekućim foie grasom i mladom mrkvom. Varijacija janjetine – racks i fileti te varijacija mladog proljetnog krumpira – pečeni i tekući čine pravu harmoniju okusa i tekstura.

Perivoj 
Perivoj
Prekrasan restoran i kavana Perivoj smjestio se u Slavićevoj 44 u Splitu, na prostoru secesijske vile Kamila Tončića. Izvorni izgled iz 1922. ostao je sačuvan, pa se tako guštati u vrhunskoj hrani može u idiličnom okruženju s divnim pogledom. Ono što definitivno moramo kušati ovoga mjeseca jest file brancina zapečen s krušnim mrvicama, parmezanom i limunovom koricom, uz koromač, krastavce, vlasac i riblji umak.
 
Mazzgoon
Mazzgoon
Fantastično uređen i nimalo standardan Mazzgoon food u kratkom je razdoblju postao jedno od najpopularnijih mjesta u Splitu. U Bajamontijevoj 1 jede se jako fino, a u lipnju je Mazzgoon food predstavio svoj novi menu, peti ove godine. Jelovnik je koncipiran kao fuzija moderne i tradicionalne mediteranske kuhinje, a u prekrasnom vrtu u unutrašnjosti Dioklecijanove palače u lipnju planiramo uživati u dimljenoj tunjevini na rukoli s polusenim rajčicama i dressingom od wasabija i meda.
  
 
Matea Martek
Foto: PR, Bojan Haron Markičević/RougeMarin, Maksim Bašić/Mazzgoon
Objavljeno: 10.06.2015. u 14:32

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p