By Ines Ibrišević, 10.11.2023.
Fritule, krofnice ili male krafne tradicionalni su desert iz Dalmacije, ali posljednjih godina i naši kontinentalni blagdanski dani nezamislivi su bez mirisa ove slastice. Iako advent još nije počeo, zašto se ovog vikenda ne biste zasladili s ukusnim fritulama?
Najčešće pitanje kod pripreme fritula jest: s jogurtom ili bez? Dobra vijest je da mogu ispasti savršene u obje varijante, a u nastavku vam donosimo recept. Plus, možete pronaći i nekoliko kulinarskih trikova kako da ispadnu najbolje do sada.
Fritule s jogurtom
Sastojci:
oko 200 ml jogurta
1 jaje
2 čajne žličice šećera ili eritrita
1 vanilin šećer ili vanilin šećer s 0 kalorija
200 g glatkog brašna
1 čajna žličica alkohola (rum, rakija)
malo soli
pola vrećice praška za pecivo
ulje.
Priprema:
U lonac dodajte ulje u kojem će fritule plivati i zagrijte ga. U posudu za smjesu dodajte jogurt, jaje, eritrit ili šećer, alkohol (opcionalno) i malo soli te sve dobro promiješajte. Dodajte glatko brašno i prašak za pecivo te sjedinite dok smjesa ne postane guste teksture. Vatru za prženje smanjite da ulje nije prevruće. Tijesto za fritule možete prebaciti u vrećicu kojom ćete istiskivati fritule kroz otvor debljine palca. Druga opcija je čajnom žlicom grabiti male okruglice i utapati ih u ulje. Ako se prilikom prženja fritule same ne okrenu na drugu stranu, okrenite ih sami. Kada poprime zlatnu boju, fritule premjestite na ubrus da se upije višak ulja.
Često se dogodi da vam se baš jedu fritule, ali kod kuće nemate jogurt. Ovo je recept za fritule bez jogurta.
Fritule bez jogurta
Sastojci:
500 g glatkog brašna
2 jaja
1 žlica ulja
1 žlica ruma
1 vrećica suhog kvasca
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
250 do 300 ml mlakog mlijeka
ulje za prženje
Priprema:
U malo mlakog mlijeka stavi suhi kvasac, malo šećera i malo brašna, sve promiješajte i pustiti da se digne. U posudu za smjesu stavite jaja, dodajte ulje, rum, ostatak šećera te vanilin šećer. Sastojke promiješajte pa dodajte dignuti kvasac i brašno. Smjesu zamijesite s mlakim mlijekom da dobijete srednje tvrdu teksturu. Pustite ga da se diže dok ne udvostruči volumen. Pripremite ulje za prženje da ne bude prevruće. Žlicu prvo uronite u vruće ulje da se smjesa ne lijepi i zatim grabite male kuglice koje ćete nježno spuštati u ulje. Fritule pecite do zlatno žute boje i izvadite ih na papirnati ubrus. Posipajte šećerom u prahu.
Dodatni trikovi da fritule ispadnu savršene:
1. Smjesa ne smije biti hladna pa je dobro prije same pripreme sve sastojke izvaditi pola sata prije iz frižidera da poprime sobnu temperaturu. Ako vam se žuri, jaja i jogurt stavite kratko u mlaku vodu.
2. U fritule se tradicionalno dodaje i čep žestokog pića kako bi tijesto bilo prozračno i meko. Možete koristiti rum, konjak, maraskino ili rakiju od ruže za aromu.
3. Od dodatnih sastojaka možete dodati i naribane jabuke.
4. Neki tvrde da je tajna ovog deserta u žustrom miješanju tijesta sve dok se ne stvore mjehurići.
5. Ako dodajete grožđice prvo ih kratko prokuhajte u malo vode pa namočite u rum.
6. Pazite da vam u loncu za prženje ne nastane gužva u loncu, najbolje je pržiti malo po malo. Kad su skoro gotove, naglo pojačajte vatru i izvadite ih na upijajući papir.
Za one koji žele znati više evo kratke crtice iz povijesti fritula:
Frittelle su bile ‘nacionalni slatkiš’ Repubblica Serenissima (današnja Venecija) , a radili su ih takozvani fritoleri. Prvi recept za frittellu pripada XIV. stoljeću i čuva se u Biblioteca Nazionale Canatense u Rimu, a glasi ovako: 25 g kvasca, 300 g brašna, ¼ mlijeka, 3 jaja, 100 g šećera, malo limunove kore i malo soli. Može se dodati 70 gr kandiranog voća, 30 g pinjola i malo ruma. Za prženje vam treba ulje.
Dobar tek!
Objavljeno: 10.11.2023. u 11:23