GASTRO

Najbolji recept za krafne koji morate isprobati!

Isprobajte najfiniji recept za najtraženiju slasticu mjeseca

Karnevalsko vrijeme je u gastro svijetu već tradicionalno vrijeme ukusnih, toplih pokladnica ili krafni. Čak i ako ste jedni od onih koji ne sudjeluju u tradiciji maskiranja, sigurni smo kako ovaj slatki običaj nećete preskočiti!

Iako ih svi vole jesti, mnogi još uvijek smatraju kako je ovu popularnu slasticu teško pripremiti, a velika ponuda koju gotovo sve trgovine danas nude, natjera nas da naposljetku jednostavno kupimo gotov proizvod. Ipak, svi znamo da se okus toplih, domaćih krafni ne može mjeriti s onim kupovnima, stoga smo potražili pomoć mlade gastro blogerice, Kristine Štrige, koja je za nas pripremila recept za savršene krafne koje ćete obožavati! Kristinine kulinarske avanture pratite na njezinom službenom profilu, a u nastavku saznajte trikove kojima će vaše krafne ove godine biti najukusnije!


Sastojci za 15 krafni promjera 5,5 cm

300 ml mlakog mlijeka
70 g šećera
1 rum šećer
1 vanilin šećer
20 g svježeg kvasca
3 jaja (srednje velika)
500 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
50 g maslaca sobne temperature
30 ml maslinovog ulja
prstohvat soli
1 žličica ruma
1 l ulja za prženje
šećer u prahu – za posipanje

Priprema:

U posudu razmrvite kvasac kojemu ćete potom dodati šećer, žlicu glatkog brašna i oko 100 ml mlakog mlijeka. Pokrijte posudu i pričekajte 10 minuta da smjesa ''nabubri''. Za to vrijeme u drugoj posudi miksajte jaja kojima ćete ponovno dodati šećer te miksajte sve dok smjesa ne postane lagano pjenasta.



U drugu posudu, namijenjanu za mijesanje tijesta, dodajte polovicu prosijanog brašna i sol, a potom smjesi dodajte jaja, otopljen maslac i maslinovo ulje. Potom smjesi dodajte mlijeko, i na kraju uzdigli kvasac te sve skupa dobro promiješajte kuhačom ili mikserom kako bi se sastojci uspješno povezali. Dobivenoj smjesi dodajte ostatak brašna i mikserom (s nastavkom za tijesto) ili ručno krenite izrađivati tijesto. Miksajte/mijesite dok tijesto ne postane glatko, a u isto vrijeme prozračno i mekano. Kada ste dobili zadovoljavajuću teksturu, tijesto prebacite u posudu, pokrijte je kuhinjskom krpom te je ostavite na toplom da se smjesa udvostruči (oko sat vremena).



Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, kratko ga umijesite te ga razvaljajte na debljinu od 1- 1,5 cm. Okruglom modlicom ili čašom promjera 5- 6 cm izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu. Krugove tijesta zatim prekrijte krpom i ostavite da se dižu još 10 minuta. Za to vrijeme u lonac srednje veličine ulijte 1,5 l ulja i pustite da se ugrije. Savršena temperatura ulja za krafne jest između 160-170°C.

Neke krafne su vam se sada već više digle od drugih stoga u ulje krenite stavljati prvo one krafne koje ste prve izrezali. Stavljajte ih u ulje tako da prvo uronite onu strana koja nije bila na brašnu – gornju stranu. Zašto? Zato da bi strana koja nije narasla dovoljno imala prilike narasti pri prženju i da vam krafne budu jednako lijepe s obje strane. Osim toga, nemojte stavljati više od 4 krafne u ulje jer će se temperatura ulja sniziti i krafne neće biti lijepe, već izrazito masne.

Pecite ih sa svake strane oko minute i 15 sekundi do minute i 30 sekundi sa svake strane. Nakon prve ture ćete znati koliko vam je potrebno da budu savršeno pečene. Kad pržite prvu stranu poklopite poklopac, a kada ih okrenete, ostavite ih nepoklopljene. Krafne izvadite u cjedilo, a zatim ih poslažite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se riješili viška masnoće s njih. Kad se ohlade pospite ih šećerom u prahu.

Tips and tricks:

- možda će vam se činiti da je smjesa premekana, ali ona baš takva treba i biti
- idealno je da je u prostoriji temperatura između 23 i 25°C
- alkohol u tijestu pomaže upijanju manje količine ulja
- po želji ih možete puniti marmeladom/nutellom/kremom

U slast! :)

Foto: Kristina Štriga
Objavljeno: 22.02.2020. u 00:00
Tagovi: krafne, recepti

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p