By Ines Ibrišević, 18.11.2023.
Medenjaci spadaju na listu omiljenih božićnih slastica, a u nastavku se nalazi jednostavan recept koji će vas oduševiti. Najbolja stvar kod ovih medenjaka je činjenica da ih možete jesti odmah jer su mekani, a mogu stajati i do mjesec dana u limenoj kutiji.
Medenjaci - sastojci:
15 dag maslaca
15 dag meda
1 veliko jaje (ili 2 mala)
1 čajna žličica sode bikarbone
začini po želji (cimet, klinčić, đumbir, kakao)
35 dag glatkog brašna
10 dag mljevenih oraha (samo za ljubitelje oraha, može i bez ovog sastojka )
Priprema:
U veliku zdjelu stavite brašno, sodu bikarbonu (i orahe ako se odlučite tako) i promiješajte sve sastojke. Zatim dodajte i začine koje ste odabrali. U smjesu dodajte maslac narezan na listiće pa sve dobro umrvite prstima. Zatim u smjesu dodajte razmućeno jaje i promiješajte sve skupa. Dodajte med i zatim rukama mijesite tijesto. Kad bude zadovoljavajuće teksture zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Nakon hlađenja izvadite tijesto. Žlicom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Logika je jednostavna: Ako želite male medenjake koristite malu žlicu, a ako želite velike koristite veliku. Također, tijesto možete razvaljati pa kalupima modelirati tijesto u željene oblike.
Složite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja napuhnuti zahvaljujući sodi bikarboni.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja.
Glazura za ukrašavanje medenjaka: Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom glazurom za koju je potrebno samo 10 dag šećera u prahu i 3 velike žlice limunova soka. Pomiješajte šećer i limunov sok. Glazura ne smije biti previše gusta, ali ne smije se ni razlijevati. Testirajte gustoću glazure tako što ćete je zagrabiti žličicom i pustiti da pada s nje. Ako prebrzo pada i primijetite da je previše tekuća, dodajte u nju još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od žlice, razrijedite je s malo limunova soka.
Glazuru stavite u plastičnu vrećicu ili vrećicu za ukrašavanje i ukrasite po želji.
Objavljeno: 18.11.2023. u 09:12