GASTRO

Najviši vinograd na svijetu: Potpuno drugačija vinska priča stigla u Zagreb

Uzgajaju neke od najplemenitijih sorti grožđa

 

Knebu vinogradi u Tomislavgradu prostiru se od 900 do 965 metara nadmorske visine što ih svrstava među najviše na svijetu. Dramatični vremenski uvjeti na ovim visinama izazivaju snažne reakcije u vinogradu.

U takvim ekstremnim uvjetima grožđe dozrijeva sporije, ali daje najbolje rezultate. Zanimljiva je činjenica da se berba odvija krajem listopada kada su svi vinari u Hrvatskoj i regiji već odavno završili berbu.

Razlika između dnevnih i noćnih temperatura je velika što je želja svakog vinogradara. U ovom slučaju to je ekstremno, npr. ove godine 7.10. dnevna temperatura bila je 26 °C a noćna 3,8°C. Rezultat su vrlo karakterna, mineralna i pikantna vina s odličnim balansom visokih kiselina i alkohola.

Položaj Knebu vinograda na padinama Duvanjskog polja izložen je stalnom povjetarcu koji ga štiti od bolesti, što olakšava organski uzgoj te nema potrebe za agresivnim zaštitnim sredstvima.

Brend KNEBU

Kad stojite u vinogradu, pogled vam seže na okolne visoke planine, lice se zari, duh jača. Osjećate da rastete s lozom. Stremljenje prema gore, upiranje i uzdizanje prostora prema nebu, rast loze te sazrijevanje čovjeka simbolički predstavljaju put prema nečem višem - put „k nebu“. Za vizualni identitet i naziv brenda zaslužni su Miran Tomičić i Kruno Šimunović iz zagrebačkog studija Octopus Ink.

Početak vinske priče Knebu

Od polja do planina, od povjetarca do bure, od priče do legende, postoji 900 razloga zašto male stvari postaju velike. Zagrebački poduzetnik Ivica Dilber, vlasnik tvrtke Credo Centar, svoju cjeloživotnu ljubav prema vinu i rodnom kraju želio je objediniti ovim projektom. Mnogi stručnjaci u području vinogradarstva bili su skeptični po pitanju uzgoja loze na toj nadmorskoj visini. Međutim, nakon što je njegov prijatelj Marko Baković posadio pokusni vinograd te su određene sorte pokazale sjajne rezultate, g. Dilber je odlučio posaditi prvi vinograd 2015. godine na očevom zemljištu. Kako to inače biva kod poduzetnika, hobi je prerastao u ozbiljan projekt koji je jedinstven na tom području. U vinsku priču uključena je i obitelj, kćer i zet - Valentina i Dominik Bach, voditelji prodaje i marketinga u Zagrebu. Vinogradi Knebu prostiru se trenutno na 15 hektara površine na kojoj se uzgajaju neke od najplemenitijih sorti grožđa.

Trenutno je dostupno šest etiketa Knebu vina: Chardonnay, Sauvignon Blanc i Traminac od kojih radimo i kupažu naziva White Cuvée, te crni pinot naziva Pinoar od kojeg dobivamo i Rosé.

Knebu Wine Store Zagreb

Osim kušaonice Knebu vina u Tomislavgradu, krajem rujna otvoren je Knebu Wine Store Zagreb u vibrantnoj poslovnoj zoni, na križanju Radnička / Vukovarska. Dizajn interijera inspiriran je organskim formama a potpisuje ga duo Marin Grubić i Dino Perčić iz splitskog arhitektonskog studija DWG. Zidovi obučeni u vodoravne letvice od oraha fluidno prelaze na cijeli interijer, stvarajući izuzetno ugodnu atmosferu. Vinoteka se sastoji od dva dijela: prodajno-prezentacijskog te malo intimnijeg, degustacijskog dijela.

Domink Bach: „Cilj Knebu Wine Store-a jest predstaviti našu vinariju i vina zainteresiranim vinoljupcima. U skladu s time, održavamo besplatne degustacije naših etiketa svim posjetiteljima. Svaki kupac koji dođe bez najave, dobro je došao na degustaciju. Uz prethodnu najavu održavamo i duže prezentacije i degustacije u odvojenom prostoru koji je namijenjen za grupe do maksimalno osmero ljudi. Ideja je da gosti nakon degustacije kupe vina koja su im se posebno svidjela, čak i rashlađena ako su se baš uputili na večeru ili zabavu na kojoj će odmah moći uživati u našem vinu.“

Posebnost Knebu vina

Radi postizanja i očuvanja vrhunske kvalietete vina, prinos grožđa smanjuje se na 1,0 kg po trsu. Berba se obavlja ručno, pažljivo birajući najbolje grozdove, a nakon toga grožđe se odmah prerađuje u vinariji. Vina dugo odležavaju u bačvama volumena 500 i 225 litara od francuskog i slavonskog hrasta. Rezultat su vina izrazite mineralnosti i pikantnosti, visokih kiselina i alkohola koji im daju svježinu i produžuju njihov potencijal odležavanja. Knebu vina nastaju uz puno ljubavi i rada ljudskih ruku.

Dominik Bach: „Cijene naših vina odraz su uloženog truda, malog prinosa grožđa, dobro plaćenih radnika i organske proizvodnje. Kreću se od 23 € za Rosé i White Cuvée, 29 € za sortna bijela vina te 32 € za Pinoar. Također, u ponudi imamo i popularne magnum boce (1,5 L) po cijeni od 57 € za White Cuvée i Rosé te 76 € za Pinoar. Uz direktnu kupnju u vinariji u Tomislavgradu i Knebu Wine Store-u Zagreb, uskoro pokrećemo i webshop. Vina će biti dostupna za kupnju i dostavu u cijeloj Hrvatskoj i Europskoj uniji. Pakiranja za dostavu napravljena su po mjeri te kupci mogu biti sigurni da će im vina stići na adresu potpuno očuvana i spremna za konzumaciju.“

Izgradnja nove moderne vinarije

Izgradnja vinarije u srcu vinograda u Tomislavgradu bit će točka na „i“ projekta Knebu. Koncept vinarije sastoji se od autorski osmišljenog, projektiranog i dizajniranog objekta koji svojim rješenjem interpretira ideju suživota čovjeka i prirode kao izraz snage čovjekove volje, želje, postignuća, znanja i kreativnosti. Projekt potpisuje arh. Pero Ćeškić. Gradnja vinarije površine 3.000 m2 je u tijeku, a završetak gradnje očekuje se krajem 2025. godine.

Ivica Dilber: „Radimo na ostvarenju izuzetnog arhitektonsko – urbanističkog projekta vinarije koja će stajati čvrsto na zemlji s tendencijom rasta, stremljenja k nebu.“


Foto: PR
Objavljeno: 22.11.2023. u 10:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p