Mousse je tradicionalni recept koji potječe iz Francuske. Riječ je o desertu koji se najčešće priprema s čokoladom, no zavisno o sezoni vi ga možete pripremati s bilo kojom vrstom voća. Najvažnija karakteristika ovog deserta je lagana i pjenušava tekstura. Sačinjen je od vrlo malo sastojaka, no unatoč tome što je priprema relativno jednostavna, morat ćete ga ostaviti nekoliko sati u frižideru kako bi se u potpunosti stisnuo prije konzumiranja.
Bobičasto voće preplavilo je tržnice. Kako je neobično zdravo i ukusno, treba iskoristiti njegovu sezonu te svakodnevno uživati u njegovim okusima. Ja sam ovog puta iskoristila moćnu voćku - kupinu. Obiluje vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima. Jača vaš imunitet i štiti organizam od raznih bolesti. Mousse sebi ili svojim gostima poslužite u lijepim kristalnim čašama, s dodatkom svježeg voća, možda malo otopljene čokolade po vrhu, te pokojim listićem svježe mente.
Sastojci:
250 g kupina
vrećica mljevene želatine
5 žlica hladne vode
150 ml slatkog vrhnja za šlag
3 bjelanjka
40 g šećera u prahu (ukoliko kupine nisu jako slatke, možete povećati količinu šećera)
po želji čokolada, voće, menta
Priprema:
1. Oprane kupine usitnite u blenderu.
2. Želatinu pripremite po uputama s vrećice. Pripremljenu želatinu umiješajte u kupine.
3. U jednoj posudi izmiksajte slatko vrhnje za šlag. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno im dodavajući šećer u prahu.
4. Kupine dodajte slatkom vrhnju za šlag i sve dobro izmiješajte. Zatim u tu smjesu dodavajte istučene bjelanjke lagano i nježno miješajući špatulom.
5. Pripremljeni mousse prenesite u čaše ili posudice po želji. Stavite ih nekoliko sati na hlađenje ili najbolje preko noći.
6. Ukrasite po želji.
U slast!
Sanja Štrbac
Objavljeno: 29.08.2014. u 12:03