GASTRO

Naučite kako pripremati tradicionalni japanski ramen!

Recept slavnog ramen-kuhara koji morate isprobati

Još od najranijih dana pamtimo okupljanja oko stola koja gotovo uvijek započinju tanjurom okrepljujuće juhe koja liječi i dušu i tijelo. U svakoj zemlji pronaći ćete određenu varijantu ovog gastro kasika, no samo se jedna zemlja može pohvaliti juhom koja je postala pravi globalni uspjeh. Riječ je o, pogađate, planetarno popularnoj japanskoj - ramen juhi!

Kada se na istoku sprema juha, sprema se ramen; jedan od najpopularnijih brzih japanskih obroka koji je neopravdano u mnogim zapadnim zemljama stekao status fast food namirnice. Baš kao što je i slučaj sa sushijem, mnoge su zemlje prilagodile i ovo popularno jelo te u široku paletu namirnica dodaju različite sastojke koji u Japanu nipošto ne bi završili u ramenu. Ramen je jelo s mnogo elemenata, a glavni sastojci su temeljac, koji se satima polako krčka na laganoj vatri kako bi dobio intenzivan okus, i originalna, japanska tjestenina. Iako ramen postoji u istočnoj kuhinji nekoliko stotina godina tek je u 80-ima počeo dobivati kultni status, a jelo se vrlo brzo počelo doživljavati kao nacionalni specijalitet u čije ime se otvaraju ne samo restorani, već i muzeji diljem Japana. Danas se u većini svjetskih metropola može pronaći restoran koji nudi ramen, pa tako i u Zagrebu. No, ramen s lakoćom možete napraviti i doma, a uz detaljne upute nagrađivanog njujorškog ramen kuhara Ivana Orkina sigurni smo kako će ramen postati obrok koji će se često pronaći na vašem meniju i koji će oduševiti sve vaše ukućane!

Sastojci:

Kocka za juhu (piletina)
500g svinjskog mesa
4 pileća krilca
4 srednja jaja
5g suhih gljiva (shiitake ili druge po izboru)
2 češnja češnjaka, zgnječena
15g đumbira, neoguljenog
4 proljetna luka (bez listova)
100ml sojinog umaka
1,5 žlica šećera
1 žličica japanske sezamove paste (neobavezno)
1 žlica ulja
4 paketića ramen tjestenine
100g konzerviranog slatkog kukuruza

Priprema:

Pripremu tradicionalnog japanskog ramena uvijek treba započeti pripremom temeljca; u 1,25l hladne vode stavite svinjsko meso, pileća krilca i manju kocku za juhu. Potom dodajte sve preostale sastojke osim tjestenine, jaja i konzerviranog kukuruza. Zakuhajte, smanjite vatru i s otvorenim poklopcem pirjajte oko tri sata dok meso ne omeška, a potom ga izvadite iz dobivenog temeljca. (Proljetni luk i češnjak te kukuruz možete prethodno popržiti na tavi, a možete ih sirove skuhati u temeljcu.) U međuvremenu, skuhajte jaja do srednje tvrdoće ( stavite ga u vodu kad zavri, i pustite da se kuha na srednjoj vatri točno 6 minuta) te zakuhajte vodu kako biste skuhali ramen tjesteninu.


Ramen se uvijek jede dok je juha još vrlo vruća i poslužuje se u dubokim zdjelicama. Prvo u zdjelicu ulijete čisti, procijeđeni temeljac a potom juhi dodajete gotovu tjesteninu. Na rezance se redaju polovica jajeta, narezano meso, mladi luk i ostali dodaci koje ste pripremili i zakuhali u temeljcu. Ivanove savjete uz koje ćete svaku verziju ramena napraviti kao pravi profesionalac pronađite na njegovoj službenoj stranici na kojoj ćete ujedno pronaći mnoštvo tutoriala i korisnih videosavjeta!

Objavljeno: 30.04.2020. u 11:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p