GASTRO

Nedjeljni desert: home made čokoladice s karamelom

Tihana Koprek predlaže pravu domaću poslasticu

home made čokoladice s lješnjakom i karamelom 
Prošlih godina bila sam opsjednuta cheesecakeovima, no fokus se s njih zadnjih mjeseci prebacio na karamelu. Osim savršenog karamel umaka i karamel torte, svladala sam i karamel tart, a sada idemo jednu stepenicu više te vam donosim recept za jednostavne home made čokoladice s lješnjakom i karamelom. 

Kao i u mnogim mojim receptima, i ovdje se možete igrati sastojcima – raznorazni orašasti plodovi ili sušeno voće su itekako dobrodošli. Za ovaj recept potrebno vam je i kondenzirano mlijeko koju možete naći u dućanu Ruske delicije u Zagrebu. Ili možete sami napraviti po receptu s bloga Da mi je nešto slatko.

Moram priznati da sam trebala podlogu malo duže peći, ali sve u svemu, jako sam sretna kako je ispalo izgledom, a okusom je, naravno, genijalno. Ako volite Snickers i Twix ove će vam čokoladice biti neodoljive.

home made čokoladice s lješnjakom i karamelom 
Podloga
115 g maslaca*
50 g šećera
1 žlica mlijeka
150 g brašna

Krema
170 g maslaca
110 g šećera
2 žlice meda
400 g kondenziranog mlijeka
sjeckani lješnjaci**

Preljev
400 g čokolade
20 g maslaca
 
home made čokoladice s lješnjakom i karamelom 
Priprema podloge:

1. U mikser staviti maslac i šećer te miksati dok se ne spoje. Dodati pola brašna i jednu žlicu mlijeka te na niskoj temperaturi miksati. Dodavati i ostatak brašna i dobro povezati. Tu i tamo špatulom očistiti rubove zdjele da se svi sastojci dobro spoje.

2. Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva. U kalup za kruh normalne veličine staviti papir za pečenje, ali ga pozicionirajte tako da viri iznad rubova da kasnije možete lakše sve skupa izvaditi.

3. Smjesu utisnuti u kalup i peći 30 minuta dok ne dobije zlatno smeđe rubove. Izvaditi i ohladiti.

Priprema kreme:

1. Kad se podloga hladi radimo kremu. Šećer i maslac staviti na laganu vatru i otopiti. Kad su otopljeni dodati med i kondenzirano mlijeko***. Na laganoj temperaturi miješati konstantno, oko 10-15 minuta. Znam, zvuči puno, ali budite strpljivi, vrijedi. Ja sam cijelo vrijeme miksala ručnom miješalicom dok nije dobilo klasičnu karamela smeđe zlatnu boju. Paziti da se ne primi za dno i ne izgori.

2. Preliti vruću kremu preko pečene podloge i na to posipati sjeckane lješnjake. Lješnjake lagano utisnuti dlanovima, ali paziti da se ne opečete. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
 
home made čokoladice s lješnjakom i karamelom 
Priprema preljeva:

1. Staviti kolač u zamrzivač na 5 minuta dok topite čokoladu. Čokoladu otopiti na pari te dodati maslac i dobro promiješati. Kolač izvaditi iz zamrzivača i iz kalupa te odvojiti od papira za pečenje. Staviti na rešetku**** i preliti čokoladom. Poravnati da bude sve dobro premazano.

2. Opcija za ukrašavanje je da, kao ja, otopite malo bijele čokolade i prošarate.

3. Ostavite da se ohladi i režite na ploške. Ako želite pokloniti nekome možete u papir za pečenje složiti i pokloni pravu home made čokoladicu :)
 
 
*Maslac za tijesto neka bude sobne temperature
**Umjesto lješnjaka možete koristiti bilo koje druge orašaste plodove ili čak sušeno voće
***Paziti na kremu da ne zagori, ako se primi za dno osjećat će se zagoreni okus
****Ispod rešetke staviti novine ili foliju da ostatak čokolade ne pada na stol
 
home made čokoladice s lješnjakom i karamelom 
Tihana Koprek
Objavljeno: 24.01.2016. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p