GASTRO

Neodoljivi buket jagoda s čokoladom kao idealan poklon za Majčin dan!

Jer svi dobro znamo da ljubav ide kroz želudac 

Druga nedjelja u svibnju već se tradicionalno obilježava gotovo u cijelom svijetu kao majčin dan, a s njime se svake godine javlja i isto pitanje i velika nedoumica; kako na ovogodišnji Majčin dan razveseliti najdražu osobu i čime joj uljepšati dan?

Premda se često pogrešno tumači, Majčin dan nisu izmislili cvjećari. U to vrijeme posve nepoznata, Anna Jarvis je Majčin dan osnovala sredinom 19. stoljeća u SAD-u, i to zato što je na dan smrti svoje majke željela istaknuti važnost majčine uloge te je svim majkama nakon crkvenog obreda podijelila bijele i crvene karanfile. Ta tradicija se održala do današnjeg dana pa je cvijeće, uz čokoladu, omiljeni dar majkama za njihov dan. No, ove godine budite nešto maštovitiji te umjesto standardnog buketa cvijeća i čokolade, napravite jestivi čokoladni buket s jagodama koji će bez imalo sumnje osvojiti svaku ženu. A kako napraviti ovu ukusnu deliciju, korak po korak nam je objasnila naša Kristina Štriga čiji ćete recept pronaći u nastavku članka.

Sastojci:

500 gr svježih većih jagoda
200 gr čokolade po izboru (tamna, mliječna, bijela, ruby)
posip za dekoraciju po želji (nasjeckani lješnjaci, kokos, čokoladne mrvice, ..)
15-20 drvenih štapića za ražnjiće

Priprema:

Jagodama odstranite peteljke (ali ne i listiće) te ih operite i dobro osušite . Važno ih je osušiti jer čokolada i voda nisu prijatelji, te se čokolada ne bi dobro zalijepila za jagodu. U posude uspite odabrani posip koji ćete koristiti za dekoraciju te pripremite podlogu na koju ćete nabosti štapiće s jagodama. Za podlogu možete koristiti stiropor, kutiju za jaja ili nešto treće.

U drugoj posudi rastopite čokoladu na laganoj vatri. Ukoliko koristite čokoladu u komadu, prvo je nasjeckajte na male komadiće. Čokoladu možete topiti i u mikrovalnoj ili na pari, a ako je topite na pari budite oprezni da vam kapljice vode ne padnu u zdjelu s čokoladom. Ako je pak topite u mikrovalnoj, zagrijte zdjelu s čokoladom 30 sekundi, zatim izvadite i promiješajte te ponavljajte zagrijavanje od 30 sekundi dok se čokolada ne otopi (vrijedi za sve vrste čokolade koje koristite).

Jagode nabodite na štapiće do polovice visine jagode na mjestu gdje je bila peteljka te ih umočite u čokoladu na način da ih podižete i rotirate kako bi se jednolično prekrile čokoladom. Štapiće nabodite na podlogu te ih počnite ukrašavati kad završite sa umakanjem svih jagoda (prvo ukrasite onu jagodu koju ste prvu umočili u čokoladi). Kako bi dobili čokoladne prugice, ostatak čokolade nasipajte u plastičnu vrećicu kojoj zatim odrežite vrh i istisnite tanki mlaz čokolade preko jagode. Ostavite jagode na sobnoj temperaturi da se čokolada stvrdne, oko sat vremena.

Od papira načinite tuljac u kojeg umetnite prozirni papir (celofan) sa stražnje strane te umetnite jagode. Ukrasite tuljac s mašnom.

Objavljeno: 09.05.2020. u 14:24
Tagovi: recepti, desert

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p