GASTRO

Neodoljivi lješnjak keksi po mjeri svih sladokusaca

Prijedlog za nedjeljni desert
Ljesnjak keksi 
Kao inspiracija za današnji recept poslužili su mi jedni keksići koje sam kupila u Njemačkoj. Bili su jako fini i puni lješnjaka, a s obzirom na to da mi je mama poklonila kilu domaćih lješnjaka, dala sam si zadak da napravim još bolje od onih kupljenih. I uspjelo mi je. 

Vi slobodno možete koristiti bilo koje orašaste plodove. Orasi, kikiriki, pistacije - sve dolazi u obzir.

Sastojci:

50 g šećera
100 g maslaca, omekšalog
150 g oštrog brašna
pola štapića vanilije
prstohvat soli
100 g lješnjaka
100 g čokolade
par lješnjaka
 
Ljesnjak keksi 
Ljesnjak keksi
U mikser staviti šećer, maslac i sjemenke vanilije. Miksati dok se ne spoje i u tom procesu dodati prstohvat soli. Vrlo je bitno da je maslac sobne temperature, jer ako pokušate miksati hladni maslac postoji mogućnost da oštetite metlice miksera. Mikser staviti na najmanju brzinu i dodavati brašno. Miksati lagano dok ne poprimi izgled krušnih mrvica.

Lješnjake kratko popržiti, nasjeckati na sitne komade i ubaciti u smjesu. Špatulom promiješati i sipati na lagano pobrašnjenu površinu te spojiti u jednu cjelinu, tj. poput salame te zamotati u prozirnu foliju. Staviti u zamrzivač na 30 minuta.
 
Ljesnjak keksi
Nakon pola sata izvaditi iz folije i rezati na ploške širine oko 1 cm te staviti na papir (ili kao ja, na silikon za pečenje). Peći na 180 stupnjeva, oko 20 minuta, dok ne porumene. Izvaditi iz pećnice, maknuti s pleha i ostaviti da malo ohlade i očvrsnu. Rastopiti čokoladu i svaki keksić umočiti do pola. Na toplu čokoladu posipati nasjeckane lješnjake i pustiti da se ohladi na papiru za pečenje.
 
Čuvati u zatvorenoj kutiji do tjedan dana, iako sumnjam da će vam izdržati tako dugo. :)
  
Ljesnjak keksi
 
Tihana Koprek
Objavljeno: 29.03.2015. u 09:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p