By Marta Duvnjak, 28.5.2023.
Tiramisu je definitivno kultni talijanski desert koji ima milijune obožavatelja diljem svijeta. Ono što ga čini neodoljivim je kava u koju su namočene piškote. Pravi obožavatelji ovog kolača neće pristati na ništa osim klasične verzije, no pronašli smo recept koji će vas razuvjeriti. Radi se o savršeno kremastom tiramisuu koji ima sve klasične sastojke uz dodatak ukusnog pistacia.
Pretpostavljamo da su svi više manje upoznati sa sastojcima i postupkom izrade ovog popularnog kolača. Ipak recept od jednostavnih 5 koraka odličan je čak i za one koji nikad nisu pripravljali ovaj kolač. Jedina mana je što za savršen efekt mora poprilično dugo biti u hladnjaku, ali to ga i čini odličnim ljetnim desertom.
Sastojci i priprema
Glavni sastojci svakog tiramisua su jaja, mascarpone, piškote i naravno kava. Uz to, za pistacio verziju bit će vam potrebna pistacio krema i pistacio za posipanje.
Točan omjer sastojaka je sljedeći:
5 jaja
150 g šećera
500 g mascarponea
70-80 g pistacio kreme
Prvi korak u postupku pripreme je da 5 žumanjaka i šećer izmiksate. Nakon toga dodajte pola mascarponea, ponovno izmiješajte te dodajte i drugu polovicu. U dobivenu smjesu ćete staviti i pistacio kremu, još jednom sve zajedno izmiješati i staviti u hladnjak. Drugi korak je pjenasto izraditi preostale bjelanjke uz prstohvat soli. Treći korak je da prvu i drugu smjesu spojite u jednu. Nakon toga ćete namakati piškote u kavi i slagati svoj tiramisu, naizmjenično dva reda piškota i kreme, tako da završite s kremom na vrhu. Završni i ujedno najteži korak je hlađenje, kolač stavite u hladnjak na minimalno šest sati. Uspijete li se toliko strpjeti imat će te savršen pistacio tiramisu. Savjetujemo da ga servirate žlicom, kao što to rade Talijani.
Objavljeno: 28.05.2023. u 09:15