By Sanja Matasić, 27.8.2023.
Radije birate lagane i jednostavne obroke? Odlično! Kako još traje sezona tikvica, dobro je što više jesti ovu divnu sezonsku namircu, koja je zahvalna za baš sve kombinacije, niskokalorična je i zdrava. Mi smo je ovaj put pokušali spariti s feta sirom i okušati se u pripremanju ražnjića.
Jelo je bilo gotovo, ne lažemo, doslovno u 20 minuta, a najveći nam je izazov bio onaj motoričke prirode – složiti ražnjiće. No i ta mala muka, kada smo isprobali ražnjiće od tikvice, na kraju se isplatila jer smo pojeli lagan, ukusan, obrok nakon kojeg nas nimalo nije zapekla savijest.
Jedino na što skrećemo pozornost – koristite oštar nož, tikvice narežite na što tanje „trake“ i pokušajte da svaka ploška bude izrezana ravnomjerno.
Sastojci:
drveni štapići za ražnjiće
2 srednje tikvice
150 g feta-sira
vezica svježeg peršina
3 režnja češnjaka
maslinovo ulje
sojin umak
sol
Priprema:
Tikvice operite i izrežite na tanke, ravnomjerne, uzdužne ploške („trake“). Posolite ih i ostavite 10-ak minuta da puste vodu pa ih ocijedite. U plitkoj posudi pripremite marinadu od sitno nasjeckanog peršina, češnjaka, maslonovog ulja i sojinog umaka. Feta-sir izrežite na kocke, približno jednake širini „traka“ od tikvice.
Svaku traku od tikvice umočite u marinadu, u nju zamotajte kockicu feta-sira i nabodite na štapić. Na jedan štapić stavite dva do tri ražnjića od tikvica.
Tavu pokapajte maslinovim uljem i stavite ražnjiće da se peku, dok tikvice ne porumene s obje strane (3 do 5 minuta). I... ukusni ražnjići od tikvica su spremni za posluživanje!
Objavljeno: 27.08.2023. u 10:27