By Marta Duvnjak, 7.9.2023.
Kraj ljeta znači da smo se polako vratili rutini pa su nam dani uglavnom užurbani i ispunjeni poslovnim i privatnim obvezama. Ako ste već sad odlučili svojoj prehrani posvetiti više pažnje i nedopustiti da užurbani životni stil pridonese razvijanju loših navika, brzi i zdravi recepti najbolji su način da bez puno truda razvijete zdrave navike.
Varijacija poznate grčke pite od špinata 'Spanakopita' recept je koji će vas oduševiti, a gotov je doslovno u 10 minuta. Cijelo jelo bogato je hranjivim namirnicama. Za razliku od tradicionalnog recepta, u ovoj jednostavnijoj verziji tijesto je zamijenjeno samo jednom tortiljom pa je cijelo jelo ima značajno manje kalorija.
Sastojci:
1 velika tortilja
1 žlica maslinovog ulja
2 šake mladog špinata, grubo nasjeckati
2 mlada luka, nasjeckana
sol i papar
2 žlice kopra, nasjeckanog
3 jaja
30 g feta sira, izmrvljenog
1 šaka naribane mozzarelle
dekoracija: čili papričica u listićima
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200° C, a posudu za pečenje veličine 25x18 cm (cca) lagano premažite maslinovim uljem.
U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte mladi luk 1 minutu, dodajte mladi špinat i miješajte dok ne uvene. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu, a zatim umiješajte kopar i izvadite iz posude. Posušite papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vlage.
Stavite tortilju u posudu za pečenje i dodajte jaja pa ih posolite i popaprite. Rasporedite smjesu od špinata, izmrvite fetu i mozzarella sir. Pecite 17-20 minuta. Izvadite iz posute i narežite na pola ili četvrtine, pospite listićima čili papričice i uživajte!
Objavljeno: 07.09.2023. u 11:02