GASTRO

Novi zagrebački restoran u kojem se već traži mjesto više

Najnoviji projekt priznatog hrvatskog chefa
xato
Samo je jedan dan od službenog otvaranja bio dovoljan da najnoviji zagrebački bistro postane ultimativni hit na domaćoj restoranskoj sceni. No, to nimalo ne čudi s obzirom na to da je riječ o još jednom projektu jednog od naših najproduktivnijih i vrlo cijenjenih chefova, Tvrtka Šakote.

Pod imenom Xató prije svega nekoliko dana službeno se u Petrinjskoj ulici 2 otvorio autorski restoran Tvrtka Šakote u kojem zajedno sa svojim timom priznati chef stvara jela originalnog izričaja s nezaobilaznim utjecajima svjetske kuhinje, ujedno onima po kojima je na sceni postao prepoznatljiv.

U novom ugodnom bistrou u samom centru Zagreba vlada opuštena atmosfera i nepretencioznost, što u uređenju interijera, što u pristupu, no opuštenost nipošto ne vrijedi za kuhinju. Jela se tako ''poslužuju u sljedovima – 4, 5 ili 7 sljedova, a da bi doživljaj bio potpun, sljedovi se mogu kombinirati i s vinima. Iako jela izgledaju prilično „fensi“, a vinska karta može se usporediti s najboljim europskim restoranima, ovdje nije riječ o tzv. 'fine dining' restoranu. Xato je nepretenciozni restoran čiji menu se temelji na promišljenom kuhanju pri kojem se prema svakoj namirnici odnosi s velikim poštovanjem. Koristi se kuharskim tehnikama da bi se naglasila svaka pojedina namirnica, a ne obrnuto, a jednako se cijeni i meso, i povrće, i žitarica.''

Ono što je još zanimljivo jest da se u Xatóu za pripremu koristi Robata, tradicionalni japanski roštilj na kojem se kuha na kombinaciji vulkanskog kamenja i japanskog ugljena. Nesumnjivo, ovo je novo zagrebačko hit mjesto idealno za ''sve koji vole i znaju uživati u dobrom jelu, dobrom vinu, i opuštenoj atmosferi'', baš kao što naglašavaju iz restorana.

foto: @zrinka_zc

M.M.
Foto: Facebook, Instagram (@zrinka_zc)
Objavljeno: 14.04.2017. u 09:53

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p