GASTRO

Nutricionisti otkrivaju: Pomaže li stvarno domaća juha kad smo bolesni?

Bakin lijek kao pomoć kod prehlada i viroza koje haraju

Pileća juha, poznata i kao "bakin lijek", često se preporučuje kao prirodan tretman kod prehlade i gripe. Iako možda zvuči kao samo mit ili obiteljska tradicija, postoji znanstvena podloga koja podržava koristi ove tople i hranjive juhe.

Kako bismo saznali hoće li nam domaća juhica biti saveznik u ovo doba prehlada i viroza, za mišljenje smo pitali nutricioniste s Nutricionizam.hr.

"Kad je riječ o narodnim lijekovima za prehladu, čini se da je pileća juha na vrhu liste preporuka koje bake rado daju. Međutim, iako ne posjeduje moći da otjera prehladu preko noći, ima svoje tajne koje pomažu u ublažavanju simptoma.

Mnogi će vam reći da je važno piti puno tekućine kad ste prehlađeni, a pileća juha i juhe općenito su jedan od odličnih izbora, baš kao i voda ili nezaslađeni čajevi.

Tijekom prehlade i povišene tjelesne temperature skloniji smo dehidraciji, a juhe sadrže elektrolite kao što su natrij (sol) i kalij čime se sprječava dehidracija organizma koja može produljiti i pogoršati simptome bolesti.

A kad su u pitanju simptomi poput nadraženog grla ili začepljenog nosa, toplina juhe može pomoći u ublažavanju iritacije i boli u grlu, a pare koje se iz nje šire dok je jedete mogu olakšati disanje ako imate problema sa začepljenim nosom.

Dakle, iako nije čarobno rješenje, nema ništa loše u tome da se prepustite toplini i okusu juhe dok se nosite s prehladom.", objasnili su nam stručnjaci s Nutricionizam.hr.

Sastojci u pilećoj juhi, poput piletine, povrća i začina, također pružaju nutritivne prednosti. Piletina sadrži proteine koji su ključni za obnovu tijela i jačanje imunološkog sustava. Povrće poput mrkve i celera pridonose vitaminima i mineralima, pružajući podršku oporavku. Osim toga, topla juha može potaknuti apetit, što je važno kada nam je teško jesti zbog bolesti.

S druge strane, važno je napomenuti da pileća juha ne zamjenjuje medicinski tretman. Ako se simptomi pogoršavaju ili traju dulje vrijeme, uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom. Pileća juha može biti korisna kao dopuna tradicionalnom liječenju, ali nije zamjena za odgovarajuću medicinsku skrb.

Bez obzira na to je li to zbog njezine topline, hidratacije ili nutritivnih prednosti, mnogi ljudi smatraju da im pomaže u ublažavanju simptoma bolesti. Pa, kad sljedeći put osjetite da se približava prehlada, razmislite o pripremi domaće pileće juhe kako biste podržali svoje tijelo u borbi protiv bolesti.

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 11.12.2023. u 11:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p