GASTRO

Otkrijte tajni sastojak najfinijeg umaka od gljiva koji će svaku tjesteninu pretvoriti u pravu gastro rapsodiju!

Recept koji morate probati 
Ne znamo za vas, ali u ovim jesenskim danima, za nas nema većeg gušta od pripremanja ukusnih jela sa svježim gljivama, obogaćenim snažnim okusima i mirisima! Sezona gljiva je u punom jeku i krajnje je vrijeme da, ako već niste, ovu izvrsnu namirnicu iskoristite u svojim receptima. Osim što su prava, delikatesna delicija, gljive su također svestran sastojak koji itekako može transformirati obična jela u prava kulinarska remek-djela.

A jedno od jela koje nikada ne izlazi iz mode, posebno u hladnim danima, je pašta - omiljena comfort hrana koja nas grije iznutra i pruža osjećaj zadovoljstva u baš svakom zalogaju. U kombinaciji s bogatim okusom gljiva i tajnim sastojkom koji će oživjeti svaki okus na tanjuru, ovaj recept za paštu u kremastom umaku od vrganja definitivno će oduševiti sve one koji ga probaju. Recept otkrijte u nastavku:

Sastojci:

350g pašte po želji 
200g svježih ili suhih vrganja, narezanih na tanke listiće
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 luk, sitno nasjeckan
2 žlice maslaca
1 šalica temeljca za juhu (pileći ili povrtni)
1 šalica vrhnja za kuhanje
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Svježe nasjeckani peršin za posipanje
Parmezan za posluživanje 

Upute:

U velikoj posudi prokuhajte slanu vodu prema uputama na pakiranju pa dodajte paštu. Kuhajte dok ne postane al dente, a zatim je ocijedite. Za to vrijeme na velikoj tavi rastopite maslac te dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak i pržite dok ne postanu mekani i staklasti.
 
Svemu dodajte narezane vrganje i pržite ih dok ne omekšaju i puste vodu - otprilike 5-7 minuta. Slijedi dodavanje šalice temeljca za juhu koji će dati bogatstvo okusa umaku. Pustite da umak prokuha i smanjite vatru na lagano kuhanje. Kuhajte umak dok se ne smanji za pola.
 
Dodajte vrhnje za kuhanje u umak od vrganja i lagano promiješajte. Kuhajte još nekoliko minuta dok umak ne postane kremast. Ako želite gušći umak, možete dodati malo parmezana. Na kraju dodajte ocijeđenu paštu u umak od vrganja i nježno promiješajte kako bi se pašta ravnomjerno prekrila umakom. Po potrebi dodajte još malo temeljca za juhu ako želite razrijediti umak ili ga učiniti gušćim prema želji. 

Paštu poslužite toplu, posutu svježe nasjeckanim peršinom i parmezanom. U slast!
Foto: Instagram
Objavljeno: 08.11.2023. u 10:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p