GASTRO

Otkrijte tko se nalazi iza Instagram profila čiji ste recept sigurno barem jednom pripremili!

Intervju: Mile Butorac

Možemo se složiti da su jutarnji rituali mala slatka navika s kojom obožavamo započeti dan, a s tim se u potpunosti slaže i Mile Butorac. Mile je jedan od najpoznatijih domaćih gastro blogera, što nas nimalo ne čudi jer Mile na svom Instagram profilu, Hungry Mile, svakodnevno donosi odlične recepte i fotografije koje nas dodatno potiču na što skorije eksperimentiranje u kuhinji. Ipak, kako bi mogao 'pratiti' svoj užurbani tempo, Mile nam je otkrio da svaki dan započinje sa šalicom ukusne Costa Coffee, ali i još poneku sitnicu i tajnu koja se krije iza kulinarstva kao profesije, stoga u nastavku pročitajte zanimljiv intervju koji otkriva baš sve!

Ispričaj kada i kako si se zaljubio u kulinarstvo?

Još kao dječaka me privlačilo sve oko kuhinje, iako sam bio dosta izbirljiv oko hrane i uvijek sam volio pratiti kad se nešto kuha. Svako ljeto dio praznika sam provodio na farmi kod bake i djeda i mislim da sam se zbog tih odlazaka u vrt, pravljenja sira i uvijek punog stola zaljubio u hranu.

Tko je utjecao na to da zavoliš kuhanje? Imaš li i danas neke uzore u čije recepte i načine pripreme hrane rado zaviriš?

Moje baka ličanka je pripremala mesna jela, mijesila kruh, pripremala zimnicu, dok je baka primorka radila rižoto i riblja jela, a meni je ta različitost i sve to šarenilo bili toliko super. Danas jako cijenim rad Jamie Olivera i obožavam kuhinju Yotama Ottolenghija, i to su ljudi čiji rad pratim i često zavirim u njihove recepte.



Hungry Mile je tvoj Instagram profil iza kojeg se kriju ukusni recepti, ali i neke od najljepših food fotografija. Koliko ti je vremena trebalo da 'naučiš' napraviti savršenu fotku i koji se zapravo kreativni proces krije iza svake tvoje objave?

Sve je to proces, i da bila koga pitaš uvijek svatko misli kako može bolje i kako ima prostora za rast i napredak… i neka ima, to je super – to te tjera naprijed. Proces je često puno duži nego što se ljudima čini jer kad je riječ o hrani to treba nabaviti, skuhati, posložiti da izgleda lijepo i onda pofotkati, a kasnije obraditi, napisati recept. Nekada na jedan recept ode cijeli dan, ono pravo radno vrijeme.

Što najviše voliš u svom poslu?

Slobodu, mogućnost da iz dana u dan imam priliku biti kreativan i stvarati nešto novo. Obožavam kad se neki recept primi, kad krene ulaziti u domove i ljudi ga krenu pripremati, pa reakcije oduševljenja. To je na kraju dana najveći kompliment!

A možeš li istaknuti što je najveća mana tvog posla?

Ja se stvarno niti znam ljutiti, niti pamtim loše stvari, tako da bi rekao da je to sve onako kako si posložiš.



Kuhanje je većini ljudi svojevrsni ritual opuštanja, pa usprkos tome što ti je to posao, je li i kod tebe tako ili imaš još neke skrivene hobije za koje ne znamo?

Meni je hobi keramika, to je moja zen zona. Iako zbog posla zadnjih godinu dana nisam toliko u glini, no plan mi je vratiti se u 2021., te ponovno krenuti izrađivati svoje tanjure i sve za stol.

Kako izgleda tvoja jutarnja rutina? Započinješ li svaki dan šalicom kave?

Ali baš svaki – svaki dan. Ne znam što mi je veći umami ujutro, taj prvi gutljaj ili miris. Ustajem se iz kreveta i odmah radim kavu, tako da je kuhinja svako jutro prva stanica. I onda šalica kave i ja sjedimo neko vrijeme skupa u tišini, obično zurimo u prazno ili u nebo što mi je posebno magično u zimsko doba kad je vani još mrak.



Koju vrstu kave najviše voliš i sjećaš li se onog prvog trenutka kada si je kušao?

Nekako sam tip što crnja to draža; dakle bez mlijeka, bez šećera - samo kava. I ne prevruća, više onako da ju s lakoćom piješ. Prvi trenutak mislim da je bio davno – davno, još iz onog doba kad te straše da će ti narasti rep.

Voliš li svoju uigranu rutinu ili si više spontan tip?

Koliko god se trudio biti spontan, zapravo najbolje funkcioniram u svojoj rutini. Sve me zanima i onda ako sam bez plana puno zujim, ili mi je teško fokusirati se. Zato mi je bitno to vrijeme ujutro, uz šalicu (dvije) kave posložiti sebe, sve obaveze i pripremiti se za dan.

Što najviše voliš kuhati i koliko se je tvoj pristup pripremi hrane promijenio od početaka karijere pa sve do danas?

Najviše voli kuhati tjestenine i rižota, ali zapravo obožavam mijesiti tijesto (dizani, prhko… sve može). To je zapravo i hrana koju najviše volim jesti. Sve mi je bitnije da namirnica bude sezonska, ako je moguće i lokalna – mislim da nam je ova godina svima pokazala koliko je važno kupovati i podržati te male ljude, njihovu domaću proizvodnju i koncept od polja do stola.



Reci nam nešto što sigurno ne znamo o kulinarstvu kao profesiji!

Ni nama hrana ne ispadne svaki put savršeno. To možda i znate, ali nikako da do kraja povjerujete u to.

Što nam pripremaš u skoroj budućnosti? U kojem smjeru vidiš svoju karijeru?

Ova godina nam je dokaz koliko je suludo planirati, i zato se veselim svemu što dolazi uz neke želje, ali bez pritiska i forsiranja kada će doći do realizacije. Zahvalan sam i sretan na svemu što mi je donijela ova godina, na svim projektima koje sam odradio – uz koje sam se razvio i naučio jako puno. Sretan sam sa smjerom u kojem moja karijera ide i jedino što želim je da se taj put i dalje nastavi.


Advertisement Advertisement Advertisement
Objavljeno: 17.12.2020. u 09:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p