By ana cink, 6.3.2023.
Ima li uopće djeteta koje, odrastajući početkom tisućljeća, nije obožavalo poznatu mliječnu slasticu ‘Monte’? Ovaj ukusni čokoladni desert namijenjen djeci postao je omiljeni zalogaj i među odraslima, a popularnost mu nije pala ni danas, kada na policama trgovinama gotovo svakodnevno susrećemo s brojnim slatkim novitetima…
I ne samo da se popularnost ovog ukusnog deserta ne smanjuje - u međuvremenu se na bespućima Interneta pojavilo bezbroj recepata koji pokušavaju rekreirati ovaj prepoznatljivi, sada već kultni okus nepoznatog recepta koji će, barem što se izvornog oblika tiče, zauvijek ostati tajna. No, to ne znači da postojeći recepti nisu i više nego dostojna zamjena, a kako bismo pronašli onaj koji najbliže odgovara Monte okusu, testirali smo ih čak nekoliko! Suprotno očekivan, pobjedu je odnio najjednostavniji recept koji je na naše veliko iznenađenje oduševio svojom kremastom strukturom i okusom koji nas je u trenutku vratio u djetinjstvo! Recept potražite u nastavku članka:
Sastojci:
Biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
2 žlice brašna
1 prašak za pecivo
5 žlica mljevenih oraha
Krema:
750 ml mlijeka
6 žlica gustina
4 žlice šećera
250 g maslaca
1 Bijela čokolada
Glazura:
300 ml slatkog vrhnja
3 čokolade za kuhanje
Upute:
Za izradu biskvita električnim mikserom umutite žumanjke i šećer, a potom dodajte sve ostale sastojke i na kraju snijeg koji ste načinili od bjelanjaka. Biskvit pecite oko 35 minuta na 180 C. Za kremu umutite gustin i šećer s malo mlijeka pa sve skupa dodajte u kipuće mlijeko. Kuhajte par minuta, skinite s vatre i dodajte bijelu čokoladu dok se u potpunosti ne otopi. Kada se krema ohladila u nju umiješajte pjenasto umućeni maslac, dobro ga izmiješajte i premažite na ohlađeni biskvit.
Za glazuru kuhajte čokoladu na pari zajedno s vrhnjem za kuhanje sve dok se smjesa ne ujednači. Glazuru ohladite i ohlađenu prelijte preko torte. Obavezno ostavite tortu na najmanje 45 minuta u hladnjaku prije rezanja, kako biste spriječili pucanje! U slast!
Objavljeno: 06.03.2023. u 14:31