Esencija urbane svakodnevice, pogon našim radnim danima, užitak onim neradnim. Usrećuje, dolazi s karakterom, obožavamo je ujutro i volimo poslijepodne. Brojni su načini na koje možemo opjevati kavu i nimalo nam ne smeta to činiti uvijek iznova, no tek kad stvar prepustimo stručnjacima, shvatimo da priča postaje mnogo kompleksnija i da je kava puno više od na brzinu smućkanog jutarnjeg napitka. Tek nam stručnjaci i pasionirani štovatelji mogu otkriti sve nijanse, sve boje i detaljni DNA tog divnog napitka koji olakšava život. A jedna se od tih ekipa stručnjaka nalazi u samom centru Zagreba, skrivena u svojoj oazi čijim se zrakom šire opojne arome kave. Na adresi Nikole Tesle 9 se kava zaista štuje i slavi iz šalice u šalicu, iz zrna u zrno. Tamo, naime, djeluje QUAHWA, kušaonica i pržionica kave, mjesto koncentrirano na kvalitetu kave od uzgoja do posluživanja u šalici. Iza projekta stoji cijela obitelj Pudić i glavni bariste, Siniša Popović i Damir Slonjšak. Osnovana 1998., QUAHWA je bila jedna od prvih, ako ne i prva adresa gdje je u ponudi bila isključivo 100% Arabica sorta kave. Od tada do danas, inzistira se na direct tradeu i uz iskustvo i znanje vlasnika i pržioničara kave, Roberta Pudića, kava se prži i priprema u skladu s njezinim organoleptičkim svojstvima. Svakom zrnu kave se u QUAHWI pristupa s poštovanjem i trudi se postići najviše okusa kako prženjem, tako i pripremanjem na aparatima za kavu. Robert Pudić Siniša Popović Damir Slonjšak "Naš barista Siniša Popović je lider 'latte arta' i svakim danom dokazuje svoju spremnost u poslu. Međutim, svaki član našeg tima je jednako važna karika u našem napretku. Ponosimo se svakim gostom koji nam pruži povjerenje i kuša našu kavu. Posebno nam je drago kada vidimo da se isti vraćaju iznova i iznova", otkrila nam je Anamarija Ledić iz QUAHWE, te nastavlja: "Trenutačno u ponudi imamo kavu koja potječe iz područja blizu planinskog lanca Mantiqueira de Minas u jugoistočnom dijelu Brazila. Njezina aroma je vrlo intenzivna i voćna, dobro je balansirana i zaokružena. Vrlo je slatka i podsjeća na okus šljive, borovnice i hibiskusa. Zgodno je znati da kod nas možete naručiti espresso (one/single shot) i dupli espresso (double shot), te tursku kavu pripremanu na tradicionalan način u vrućem pijesku te razne koktele s kavom poput Espresso Tonica i Colombian Bulleta. Osim toga, uskoro će biti dostupne razne radionice i edukacije o kavi, pripremi i zdravlju. U planu je sparivanje kave s hranom uz pomoć food bloggerice Anamarije Astrid Ledić i još mnogo toga, ali ne smijemo sve otkriti kako biste zadržali znatiželju na razini. Emocija i kava su neizbježni partneri, barem za ljubitelje kave. Kavu možete doživjeti svim osjetilima i samim time iskusiti različite emocije. Pogotovo kada znate pozadinu te kave, od uzgoja do šalice. Puno je tu stepenica između uzgoja i espressa u šalici i sve te informacije ćete uskoro moći naći u našim edukacijama." Osim što se u prostoru i u dvorištu Tesline 9 može učiti o kulturi kave, upijati entuzijazam koji se širi zrakom, može se kušati vrhunska kava, ali i ista kupiti i u rinfuzi, s time da se naglasiti stručnom timu može način na koji će se kava kod kuće pripremati (espresso aparat, turska kava, moka…). Na kraju priče o QUAHWI, jedno je sigurno. Teško da se nakon posjeta ovoj adresi na kavu može gledati jednako, ili imalo površno, jer ljubav koju obitelj Pudić i cijeli tim gaje prema neprocjenjivim zrncima je zarazna. Foto: Andrea Kumar
Desert od matcha čaja, mascarponea i čokolade nešto je što morate kušati! Obožavate slatko? Onda će vas ovaj desert kojeg možete jesti bez grižnje savjesti oduševiti!
Predivna inicijativa koja nas je oduševila na prvu! Zagrebačka Booksa ima najposebniju kavu za van! Znate li o čemu je riječ?
Vino koje je kao stvoreno za uživanje i opuštanje! Znate li koje je vino na 'must have' listi svakog hedonista?
Pralina s kojom smo obilježili baš sve značajne trenutke u životu! Znate li bez koje praline ne može proći niti jedna posebna prigoda?