S porastom temperatura, naš balkanski mentalitet tvrdoglavo nas tjera na vegetiranje u nekoj dubokoj hladovini. Ako ono uključuje i porciju maslina i dobrog vina, potpisujemo kapitulaciju i posao, ma koliko bitan bio, bacamo kroz prozor.
Ljeto je itekako stiglo i sa sobom donijelo bućkanje u moru, ispijanje koktela, vrckave melodije i lepršave haljine, ali i nove namirnice na našim jelovnicima. Restorani na obali su puni, iz malih uličica šire se opojni mirisi riba s gradela, no ni gurmanske oaze u kontinentalnom dijelu ne zaostaju mnogo. Uz sve bogatiju ponudu slatkih restorančića, teško je disciplinirano provoditi svoju novogodišnju odluku o štednji, ali i onu o dijeti.
Nažalost ili na sreću, ni mi vam ovoga mjeseca nećemo pomoći u odluci da štedite, već ćemo vam predložiti nekoliko jela koja vrijedi probati u srpnju. Nešto novo, nešto klasično, no s epitetom slasno kao zajedničkim nazivnikom. Sljedeći puta kada se nađete suočeni s jelovnikom u nekom od ovih restorana, nemojte gubiti vrijeme već odaberite barem jednu od delicija u nastavku...

Bistro Lauba
Nađete li se drugog tjedna u srpnju u zagrebačkom Bistrou Lauba, obavezno probajte salatu s piletinom u crnim mrvicama i preljevom od limete i naranče. U ugodnom ambijentu jedinstvenog prostora u kojem se spajaju umjetnost i hrana bit će pravi užitak kušati lagano jelo s potpisom chefa Zdravka Marića. Bistro je inače najpoznatiji po svojim kruščićima, među kojima se ističu oni crni s čilijem i orasima, a novost je i kruh od raženog brašna sa šljivama i crvenim paprom, kao i raženi i pšenični s brusnicom i indijskim oraščićem koji će sjajno leći nakon šetnje uvijek zanimljivom Laubom.
Sherry's wine bar
Šećete li pak gradom u potrazi za čašom vina u duetu s finim zalogajem, Sherry's wine bar bit će pravi izbor. S Trešnjevke se, na radost svih, preselio na zagrebački Britanac, osiguravajući još jednu oazu u centru Zagreba. Ono što svakako morate probati nađete li se u ovom ugodnom i opuštenom wine baru jest slasna fuzija kobasica s Friariellijem. Birati možete između ovčjih, debrecinki ili Pimenton de la Vera Čučković kobasica, što će zasigurno odgovarati svim ljubiteljima mesa.
RougeMarin
Jedan od
najboljih zagrebačkih restorana na čelu s chefom Marinom Medakom ponovno se pobrinuo za naše zazubice. Ovoga puta, to je učinio s hladnom juhom od svježih krastavaca i jogurta s koprom, hrskavim
croutonsima i maslinovim uljem. Pitate li nas, idealno ljetno jelo.
Pelegrini
Nagrađivana konoba Pelegrini jedna je od omiljenih u Šibeniku i adresa koja se ne zaobilazi pri posjeti predivnom dalmatinskom gradu. Često na popisu najboljih restorana u zemlji i član asocijacije mladih chefova Jeunes Restaurateurs d’Europe, Pelegrini se sastoji od vrhunskog tima koji spaja tradiciju i inovacije. Zalogaj koji u srpnju kušamo jest volak na kozjem mlijeku, jedno od novijih jela konobe.
Vinodol
Kultni zagrebački restoran i omiljeno mjesto sastanka poznato po svojim tradicionalnim specijalitetima kontinentalne i mediteranske kuhinje iz godine u godinu se brine da svoja nepca nagrađujemo vrhunskim jelima. Ipak, u srpnju biramo ono slatko na meniju i kušamo tortu od malina...
UJE oil bar
Prvi hrvatski olive oil bar nalazi se među omiljenim splitskim adresama. Prekrasan ambijent Dominisove ulice dolazi u paketu s fantastičnim zalogajima i mjesto je kojem je teško odoljeti, baš kao što ni mi nismo mogli reći ne kolaču od smokvi.
Mio Corazon
Jedna od najoriginalnijih zagrebačkih adresa svakako je prvi pravi tapas bar Mio Corazon o kojem smo vam i
sami pisali u nekoliko navrata. Osim sjajnih Sangria, Mojita i odličnih tapasa, svakako vrijedi dan zasladiti jednim novitetom na meniju u Radićevoj ulici - kolačem od ananasa i vina.
Zrno bio bistro
Medulićeva 20 u Zagrebu dom je još jednom sjajnom restoranu - Zrno bio bistrou. Ovdje ćete naići na najbolje recepte veganske kuhinje, a u svojim jelima Zrno nudi ekološke namirnice dostavljene svakog jutra direktno s prvog hrvatskog eko imanja Zrno. Netom ubrano povrće, svježe napravljeni tofu i seitan te topli beskvasni kruh iz Zrno pekare, dolaze u kuhinju bistroa kako bi pronašli svoje mjesto u sjajnim jelima. Pri tome, uz iskustvo i vještinu predanih kuhara, posebna pažnja posvećuje se spravljanju jela koja njeguju kriterije makrobiotike u skladu s veganskim načelima. Idealno ljetno osvježenje bit će limunada s đumbirom i agavinim sirupom.
M.M.
Foto: PR, Facebook
Objavljeno: 06.07.2015. u 15:55