GASTRO

Ovo su mjesta koja u Beču obavezno morate posjetiti

Adrese neobjašnjive gastronomske lakoće postojanja

Beč 
Obično su svi tekstovi o Beču u prosincu vezani za Advent, ali ne i ovaj. Igrom slučaja se zaista poklopilo da sam bila u Beču baš taj vikend kada su krenula adventska zbivanja, ali moj fokus je bio usmjeren na gastronomiju. Inače, veliki sam fan Beča jer ima duh svjetske metropole, a udaljen je svega par sati autom od Zagreba. Osim toga, nekako se uvijek čini vrlo blizak po mentalitetu čemu pomaže i činjenica da na svakom koraku možete čuti gotovo pa materinji jezik jer je mnogo naših ljudi gore. Važnije od toga, unazad par godina Austrijanci su jedni od najbrojnijih gostiju u Hrvatskoj pa su samim time upoznati s Hrvatskom i njenom ponudom.
 
Zašto je to bitno ako pričamo o Beču? Zato što su Austrijanci pravi gosti kakve si uvijek priželjkujemo – visoke kupovne moći, obrazovani, zainteresirani i upućeni te oni koji su s godinama razvili sentiment prema Lijepoj našoj. Nastavno na to, Bečlije posebno slove za prave šmekere stoga ni ne čudi da Beč obiluje pravim gastronomskim draguljima.

Ako vas ovih dana Advent ipak odvede u Beč, evo popisa interesantnih mjesta koja se isplati posjetiti. Neka od njih su gastronomske/kulturne institucije, a neka su fenomenalna novija mjesta kojima su u pravilu glavna driving force mladi ljudi koji žive neku neobjašnjivu gastronomsku lakoću postojanja koja me svaki put iznova oduševi.
  
Beč 
Babette's – Spice and Books for Cooks
Babetica (da, već smo joj dali i ime od milja) je definitivno moj najdraži dućkas u Beču. Kao što i samo ime kaže, prodaju začine i kuharice te sad već imaju i mali bistro. Jedno od onih mjesta gdje se osjećam kao Alisa u zemlji čudesa i koje bi mogla satima istraživati – bilo da biram začine ili kuharice. Odlična stvar je što vas curke koje tamo rade puste da na miru uživate bez da vas itko vas išta pita, ali opet stoje na raspolaganju ako imate bilo kakvih pitanja. Milina!

Zum Schwarzen Kameel
Ovaj restoran/bar/cafe u samom srcu Beča zaista predstavlja jednu od gastronomskih institucija. Bilo ljeto ili zima, na njihovoj se terasi uvijek traži stolica više. Doručak, brunch ili popodnevni aperitiv - ovo je the place to be. Nadaleko su poznati po svojoj kultnoj selekciji malih sendviča koji su savršena kombinacija začina, tekstura i svježih namirnica. Jako ponosni na svoje tradicionalne recepture, ali i činjenicu da svaka namirnica koju koriste dolazi s potvrdom podrijetla. Obavezno probati!
 
Beč 
Beč 
Beč 
Beč  
Fabios
Vjerujem da ste već čuli za ovaj talijanski restoran okružen najljepšim i najskupljim izlozima Beča (odmah u blizini Zum Schwarzen Kameel). Fabios je izvrstan koncept jer su restoran i bar u jednom prostoru (btw, divno uređenom), a opet funkcioniraju odvojeno. Restoran nudi modernu talijansku kuhinju, a u baru je ozbiljan izbor pića koji bi zadovoljio i najizbirljivije. Fabios je odlično mjesto za izlazak jer, na primjer, možete prije i/ili poslije ručka/večere u restoranu uživati u aperitivu ili degestivu u baru uz DJ-a.

Le Cru
Ako se hodajući uz Fabios držite desne strane, naići ćete na putokaz za Le Cru. Ovo je definitivno jedan od pravih bečkih dragulja. Champagne bar/shop Le Cru je mjesto za prave šmekere gdje se uz bok premium šampanjskim imenima u ponudi nalaze i manje poznate šampanjske kuće. Misija im je skinuti stigmu sa šampanjca kao luksuza te ga prezentirati kao vino koje dolazi s odličnih terroira. Interijer je fantastičan – samo jedan veliki visoki community stol i nisko sjedenje uz velike prozore/izloge koji se ljeti otvaraju. Vjerujte mi, njihov zid šampusa nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Iako nemaju ponudu hrane, genijalno su se dosjetili da kod njih možete naručiti dostavu sushija iz japanca u blizini.
 
Beč 
Beč 
Mochi
Kad smo kod japanske kuhinje, Mochi je restoran koji je već nekoliko godina it mjesto za kužitelje. Jede se izvrsno, doslovno za polizati tanjur. Porcije su taman velike, jela su maštovita i apsolutno izbalanisranih okusa. Ukoliko i niste baš doma s azijskom kuhinjom, ne brinite jer će vam njihov nepretenciozan personal sve objasniti. Briju na koktele, a imaju i odlično koncipiranu kartu vina – konciznu i savršeno sljubljenu uz jela koja nude. Nedavno su imali i Roxanichevu Milvu na karti. Za ručak ne primaju rezervacije, osim subotom za kada definitivno treba rezervirati stol unaprijed.

O boufés
Koncipiran kao winebistro, O boufés je mjesto koje vas izuva iz cipela ako volite vina, a posebno prirodna vina. Hrana je s jedne strane vrlo jednostavna, a s druge vrlo elaborirana i pročišćenih okusa. Vintage sardine, kruh, maslac, pečene kosti, hrskava piletina, raviol od krvavice s lignjom... Aaah, sline mi cure pri samoj pomisli! Ovo je mjesto za ozbiljne gurmane i sav je akcent stavljen na hranu i vino. Najbolje se prepustiti njihovom sommelieru i istraživati.

Albertina Passage

Dinner club par excellance! Smješten ispod bečke opere, ovaj klub je nastao preuređenjem pješačkog pothodnika. Kombinacija je to restorana i noćnog kluba, savršen spoj gastronomije i live svirke ili Dj-a na oooogromnom stageu. Večera koja u jednom trenu postaje izlazak u klubu, a sve na jednom mjestu. Top!
 
Beč 
Beč  Beč
 
Ima Beč još jako puno interesantnih mjesta - tipa Pub Klemo, Mraz & Sohn, Palais Coburg, ali o njima možda u nekoj drugoj kolumni.
 
Lucija Bilandžić
Objavljeno: 24.11.2015. u 12:40

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p