GASTRO

Ovog Uskrsa probajte cheesecake s mrkvom

Ovih blagdana isprobajte nešto drugačije
cheesecake od mrkve
Kao i svaki blagdan koji se obilježava na našim prostorima, i Uskrs sa sobom nosi neke svoje specijalitete. Pisanice, francuska salata i šunka dio su uskršnjeg folklora i vjerojatno će krasiti svaki stol, no to ne znači da ne možete eksperimentirati u domeni slatkog.

Moj adut ovog Uskrsa je spoj najdražeg mi deserta i okusa proljeća - cheesecakea i mrkve. Iako sam na početku bila skeptična, sumnja se rasplinula s prvim zalogajem ove fine torte. Stoga, predlažem da se poigrate i ovih blagdana uživate u nekoj novoj slastici.

Sastojci za cheesecake:
450 g krem sira (ABC ili Philadelphia)
110 g šećera
2 velika jaja
1 žlica brašna
1 žlica ekstrakta vanilije ili pola mahune vanilije
120 g kiselog vrhnja

Sastojci za punjenje od mrkve:
180 ml ulja
160 g smeđeg šećera
2 jaja
prstohvat soli
175 g brašna
pola žličice praška za pecivo
po želji cimeta
200 g naribane mrkve

Sastojci za premaz:
200 g kiselog vrhnja
šećer u prahu po želji
korica pola limuna

cheesecake od mrkve
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva.
2. U mikseru miksati sir, šećer jaja i brašno tako da se sve lijepo spoji.
3. Dodati vaniliju i kiselo vrhnje te miksati tek toliko da se spoje sastojci te stavite sa strane.
4. Za punjenje od mrkve izmiješati šećer i ulje dok se ne spoje. Dodati jaja i miksati dok se sve ne spoji i ne postane svijetlo, oko 6-8 minuta.
5. Dodati brašno, prašak za pecivo i začine po želji pa opet miksati.
6. Dodati naribanu mrkvu i pomiješati špatulom da se mrkva rasporedi po cijeloj masi.
7. Pripremiti kalup promjera 20 cm te na dno staviti papir za pečenje.
8. Na dno staviti polovicu punjenja od mrkve. Na to dodati par žlica cheesecake mješavine, ali ne pomiješati već ostaviti tako.
9. Staviti ostatak punjenja od mrkve i na to preliti svu cheesecake masu.
10. Peći oko 60-70 minuta, na nekih 30 minuta staviti malo folije na gornji dio kalupa - ne direktno na cheesecake već na rub kalupa kako ne bi zagorio gornji dio. Kada bude gotovo, u sredini mora biti još malo tekuće, no to se stisne kod hlađenja.
11. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se kompletno ohladi na sobnoj temperaturi te preko noći ostaviti u hladnjaku da se kompletno stisne.
12. Za premaz izmiksati kiselo vrhnje sa šećerom i koricom limuna te premazati preko ohlađenog cheesecakea.

cheesecake
Tihana Koprek
Just Cake Girl
Objavljeno: 15.04.2017. u 08:58

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p