GASTRO

Ovu kombinaciju jagode i čokolade morate probati

Mini tortica s karameliziranim jagodama

Mini tortica s karameliziranim jagodama 
Ovo nije trebala biti tortica s karameliziranim jagodama. Trebala je biti tortica s tekućom karamelom i kremastim ganachem, no ponekad stvari ne ispadnu onako kako smo mi zamislili te nam ne preostaje ništa drugo nego da se snađemo s onim što imamo.

Bez obzira na moju grešku, ovaj recept je ispao sjajan i desert ukusan. Ako ste raspoloženi za nešto novo ove nedjelje, čitajte dalje i pokušajte ne pojesti sastojke prije nego što tortice završite.

Ganache krema za 4 tortice:

200 g mliječne čokolade
200 g bijele čokolade
400 ml slatkog vrhnja za šlag

Čokoladu nasjeckajte na sitno i pomiješajte. Vrhnje zagrijte do točke vrenja i prelijte preko čokolade. Pustite malo da se čokolada otopi te dobro promiješajte da ne ostanu komadi čokolade. Stavite u hladnjak na najmanje četiri sata ili preko noći.
  Mini tortica s karameliziranim jagodama
 
Biskvitne tortice (4 komada):

170 g maslaca
90 g kakaa
90 g brašna
pola žličice praška za pecivo
prstohvat soli
200 g šećera
3 jaja
200 g kiselog vrhnja

Za tortice sam koristila kalupe koji su promjera oko 12 cm i imaju udubljenje u koje će kasnije ići punjenje. Možete koristiti kalupe za muffine ili keramičke pekače. Ako koristite keramiku ili kalupe kakve ja imam, preporučujem da ih dobro premažete maslacem i posipate kakaom (ja sam posipala brašno, pa su na kraju ispale pomalo bijele izvana). Pećnicu treba zagrijati na 180 stupnjeva.

Maslac koji ste ostavili na na sobnoj temperaturi miksajte sa šećerom kako bi omekšao i dodajte jedno po jedno jaje. Suhe sastojke pomiješajte i posipajte da se bolje spoje. Mikser stavite na najmanju brzinu i naizmjence dodajte suhe sastojke s kiselim vrhnjem, a počnite i završite sa brašnom. Bitno je da mikser bude na najmanjoj brzini i da se lagano pomiješa. Da lakše napunim kalupe stavila sam smjesu u vrećicu za ukrašavanje i napunila kalupe skoro do vrha. Pecite ih oko 20-25 minuta, ovisno o veličini te napravite test čačkalicom da vidite jesu li su pečeni. Pustite da se ohlade.
 
Mini tortica s karameliziranim jagodama 
Mini tortica s karameliziranim jagodama 
Priprema jagoda (500 g):

Dan prije izrade tortica uzela sam par jagoda (za 4 tortice vam treba 8 jagoda) i umočila ih u bijelu čokoladu te posipala nasjeckanim pistacijama. One su ukras za tortice. Ostatak jagoda treba nasjeckati i staviti u tavu na malo maslaca. Posipajte s 50 g šećera i prelijte sokom od pola limuna. Na laganoj vatri miješajte dok ne omekšaju i poprime divan karamelasti miris te potom maknite s vatre.
 
Slaganje tortice:

Kada tortice i jagode budu spremne, uzmite iz hladnjaka ganache i miksajte ga dok ne poprimi divnu kremastu teksturu te napunite vrećicu za ukrašavanje s nastavkom po želji. Ako ste radili u kalupima kao ja, napunite rupu s jagodama i stavite na tanjur za posluživanje. Ako ste radili u kalupima za muffine izrežite malu rupu te napunite muffine. Ganache kremu istisnite na vrh tortice, koliko god želite te za kraj ukrasite torticu jagodama u čokoladi, karameliziranim jagodama i pistacijama.
 
Mini tortica s karameliziranim jagodama 
 
Just Cake the Cupcake
Objavljeno: 28.06.2015. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p