GASTRO

Pitali smo Turke da nam preporuče 5 domaćih specijaliteta i oduševili se okusima

Po preporuci lokalaca

Više od stotinu balona na vrući zrak prva su asocijacija na tajanstvenu tursku regiju Kapadokiju. Područje to gdje se ljudska ruka doslovno isprepliće s prirodom, gdje tajanstvene stijene i podzemne nastambe pozivaju na istraživanje svakog posjetitelja.

Boravkom ondje sami smo se uvjerili da je Kapadokija fantastična kulisa romantike, no poznato je da je ljubav ide kroz želudac. Isprobali smo, stoga, pet najvećih specijaliteta za ovu regiju koja uključuje dijelove gradova Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri i Kırşehir.

Savjet lokalnog stanovništva uvijek je neprocjenjiv, a posebno kada je riječ o domaćoj hrani. Istražujući prelijepu Kapadokiju susreli smo se s gostoljubivim lokalcima koji su nam preporučili ove specijalitete, ali nas i ohrabrili da kušamo neke nove okuse i njihove tradicionalne poslastice.

Testi Kebab koji je prošao sve testove

Poznat po karakterističnom načinu pripreme u glinenim posudama, okus ovog kebaba izuo nas je iz cipela. Riječ je o specijalitetu koji je karakterističan za područje Kapadokije, a koji se služi uz svježi kruh, domaći jogurt i salatu. Obično se priprema s komadima mesa, a mi smo kušali onaj s janjetinom. U glinenoj posudi nalazi se i rajčica, luk, tikvice, paprike, ali i začini poput turski papar, sol i menta. Kako su nam objasnili Turci, ova vrsta kebaba dobila je ime upravo po glinenoj posudi “testi“, koja se nakon pečenja razbija i onda poslužuje.

Kraljica jeseni - Kabak Tatlisi

Ako ste ljubitelji bundeve ovaj će vas desert oduševiti jednako kao i nas! Riječ je o egzotičnoj turskoj slastici, desertu od bundeve koji je također karakterističan za Kapadokiju. Komadići ove jesenske namirnice naprije se kuhaju u sirupu s bojnim začinima, a zatim se posipaju mljevenim orasima.
Kao i kod mnogih drugih turskih slatkiša, kabak tatlisi također se može naći u susjednoj Armeniji, kao i u nekim bliskoistočnim zemljama poput Sirije, Libanona i Izraela pa čak i u nekim našim balkanskim zemljama poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Avcı Çorbası – 'Lovčeva čorba'

Ovo ukusno jelo još se naziva i “Čorbom lovačkog stila“, a karakteristično je za cijelu Tursku. Kako samo ime kaže, ovaj je specijalitet tradicionalno bio omiljeni među lovcima koji su provodili dugo vremena u prirodi. Pripremanje varira od regije do regije, ali osnovni sastojci uključuju komade janjetine, povrće i začine koji joj daju bogat i aromatičan okus. Avcı Çorbası često ima i dodatak riže ili tjestenine, što joj daje punoću okusa. Služi se topla, a riječ je o obroku koji se servira tijekom hladnih mjeseci.

Hrskavi zalogaj – manti

Ovo jelo najbolje se može opisati kao hrskavi zalogaj od mljevenog mesa i tijesta. Riječ je o malim “knedlama“ koje se pune nadjevom, najčešće mljevenim mesom (piletinom, govedinom ili janjetinom) te lukom i začinima. Nakon što se napune, mantije se pažljivo oblikuju u male paketiće, obično veličine zalogaja, što ih čini idealnima za posluživanje.

Ono što čini mantije posebnim je način na koji se poslužuju. Obično su prelivene umakom od maslaca te sušenim crvenim paprikama, što dodaje bogatstvo i okus cijelom jelu. Kako su nam kazali lokalci, u Kapadokiji se mantije često pripremaju s lokalnim začinima i svježim sastojcima, što im dodaje jedinstveni okus.

Sekerpare – kockica užitka

Sekerpare smo prvi put kušali uz tradicionalni turski čaj. Radi se o slastici koja se uglavnom priprema pečenjem mekanih kuglica od tijesta na bazi badema. Te se kuglice zatim umaču u gusti šećerni sirup s okusom limuna. Ovaj desert je sladak, sočan i aromatičan upravo zahvaljujući sirupu od šećera i limuna.
Kušajući ove specijalitete uvjerili smo se da je ova regija ispunjena raznolikim okusima i gastronomskim čarolijama koje su duboko ukorenjene u tursku kulinarsku tradiciju. Ako se ikada nađete u Kapadokiji, ne propustite priliku da i sami osjetite savršen balans začina i gorko-slatkih okusa.

I ne zaboravite – preporuka lokalaca je najbolja preporuka.


Foto: Profimedia, Pexels, Unsplash

#widenyourworld

* sadržaj nastao u suradnji s @turhishairlines

 

Objavljeno: 06.11.2023. u 15:59
Tagovi: hrana, putovanja, putopis

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p