By Marta Duvnjak, 5.11.2023.
Vjerujemo da ćete se složiti da nema boljeg mirisa od svježe pečenih buhtli koji se širi kuhinjom. Hladni dani stvoreni su za meke i tople slastice poput onih koje su pravile naše bake, a buhtle punjene voćnim džemom na vrhu su popisa okusa koji nas vraćaju u djetinjstvo. Ako ste u potrazi za baš takvim receptom ovog vikenda, u nastavku prenosimo jedan popularne domaće gastro blogerice koji vrijedi isprobati.
Ako iti malo pratite domaće kreatore gastro sadržaja, sigurno ste čuli za Hungry Anju koja na svom Instagram profilu svakodnevno dijeli recepte za ukusna i brza jela. Nedavno je sa svojim pratitelji podijelila recept svoje bake za najmekanije buhtle, a sudeći po komentarima vrijedi ga isprobati. Postupak pripreme je detaljno objašnjen pa će ga i početnici moći s lakoćom rekreirati.
Sastojci (za 15-ak mini buhtlica):
500 g brašna za dizana tijesta ili glatkog brašna
230 ml toplog mlijeka
120 ml ulja
1 vanilin šećer
1 vrećica suhog kvasca
2 prstohvata soli
80 g šećera
1 jaje
ribana korica jednog limuna
džem od marelice/šipka/šljive
šećer u prahu
Priprema:
Izvažite brašno u veliku zdjelu, u sredini napravite udubinu pa uspite kvasac i vanilin šećer. Zalijte toplim mlijekom. Anja ističe jedan važan detalja, a to je da mlijeko ne bude prevruće jer sprži kvasac. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira pa dodajte ostale sastojke i umijesite glatko i meko tijesto.Probajte ne dodavati brašno jer će tako buhtle biti tvrde, a ne meke, što je druga česta greška kod dizanih tijesta.
Tijesto prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto, trebalo bi se udvostručiti kroz 45 minuta.
Kada se tijesto diglo razvaljajte ga na otprilike 1-1,5 cm debljine pa izrežite na 15-16 jednakih kvadrata. Na svaki komadić tijesta stavite žličicu džema i spojite krajeve prstima pa formirajte kuglicu kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja.
Namastite ili nauljite posudu za pečenje pa posložite buhtle jednu do druge ostavljajući malo mjesta između jer će još rasti. Anja u bakinom receptu ističe još jedan važan korak, a to je drugo dizanje tijesta. Posložene buhtlice ostavite još pola sata dok se skoro ne udvostruče.
Zatim pecite otprilike 20-25 minuta na najdonjoj rešetki u pećnici zagrijanoj na 170 C. Kada buhtle dobiju laganu smeđu boju na vrhu izvadite ih iz pećnice. Nakon što ste ih izvadili prekrijte ih i ostavite da ‘odmore’ 15-ak minuta kako bi dodatno omekšale. Za kraj posipajte šećerom u prahu i servirajte tople jer tada su najmekše i najukusnije, zaključuje Hungry Anja.
Objavljeno: 05.11.2023. u 09:11