GASTRO

Prijedlog za nedjeljni desert:

Bezglutenska torta od kestena
torta od kestena 
Neokrunjeni kralj i duša jeseni - kesten. Već neko vrijeme ulicama se čuje pucketanje vatre i širi se miris pečenih kestena, jesenja atmosfera naveliko vlada našim gradovima, a deserti s ovom namirnicom peku se u našim pećnicama.

Ovo je torta bez glutena, s kesten pireom koji se savršeno nježno osjeti u svakom zalogaju. Sočna je i lagana za pripremu, a oduševit će i one koji nisu ljubitelj ove hranjive i cijenjene namirnice. Ova je torta posebna priča, uz dodatak šlaga predstavlja slasticu kojoj je teško odoljeti i koju i te kako vrijedi kušati.

Sastojci za tortu promjera 20 cm:

3 jaja
150 g šećera
200 g kesten pirea
150 g mljevenih orašastih plodova po želji (ja sam koristila bademe)
100 g maslaca
prstohvat soli
pola praška za pecivo
1 žličica arome vanilije
slatko vrhnje za šlag za ukrašavanje
 
torta od kestena
 
Priprema:

Kesten pire vam ovdje treba biti sobne temperature, pa gledajte da ga prije odmrznete. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Kalupu dno obložite masnim papirom za pečenje, a stranice namastite, ostavite ga sa strane. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Izmiksajte zajedno žumanjke i šećer dok ne pobijele, nekoliko minuta. Dodajte im kesten pire, mljevene orašaste plodove i maslac. Izmiksajte da se spoji. U posebnoj posudi istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Istučene bjelanjke lagano i nježno špatulom umiješajte u smjesu žumanjaka. Izlijte smjesu u kalup i pecite oko 50 minuta. Ohlađenu tortu ukrasite po želji.
 
torta od kestena 
torta 
 
 
Sanja Štrbac
 
photos: Domaćica
Objavljeno: 23.11.2014. u 09:51
Tagovi: recepti

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p